Ce aparate electrocasnice consumă cel mai mult curent? Ce poți să faci ca să economisești energie

De la cele mai mici la cele mai mari, aparatele electrocasnice abundă locuința. Dar, să fim sinceri, majoritatea rămân conectate continuu la curent. Evident, nu vom putea să scoatem din priză frigiderul sau congelatorul zilnic. Dar ce ziceți în cazul celorlalte aparate? Televizor, computer, cuptor cu microunde, aparat de cafea, încărcătoare… Este cu adevărat necesar să le ții tot timpul în priză, chiar și atunci când nu le folosești? Pentru că, până la urmă, factura la electricitate o să scadă dacă nu le mai lași așa. Totuși, ceea ce trebuie să știți este că, chiar și atunci când este oprit, echipamentul dumneavoastră încă consumă energie. 

TOP 4 electrocasnice din bucătărie în care merită să investești jpeg

Ce consumă cea mai mare energie într-o casă?

Potrivit unor estimări, aproape 40 de dispozitive consumă cea mai mare parte a energiei din fiecare casă. În fiecare an, îți cresc facturile la electricitate. De asemenea, pentru a optimiza acest consum, Agentia Franceză de Mediu și Management al Energiei (Ademe) subliniază importanța scoaterii din priză a aparatelor care consumă energie inutil. Între noi, are sens, dar neglijăm în mare măsură această înțelegere. Totuși, în afară de câteva secunde, ce pierdem în cele din urmă prin deconectarea lor?

Vrei să știi care aparate consumă cel mai mult curent? În afară de cele mai mari, desigur, precum frigiderul sau congelatorul. Ei bine, în această listă, găsim în frunte: televizorul, sistemul audio, consola de jocuri sau ecranul computerului. Rețineți în special că un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțin decât ecranele LCD și cu până la 40% mai puțin decât ecranele cu plasmă! De asemenea, nu uitați să deconectați frecvent încălzitorul electric de apă, mașina de spălat și mașina de spălat vase. De asemenea, cresc acest consum „fantomă”. Și în funcție de modelul pe care îl aveți, cutia de internet poate consuma între 5 și 20 de wați de energie electrică. Și anume, cele mai bune routere Wi-Fi moderne pot consuma în medie 10 wați.

Deci, da, ți se poate părea restrictiv să fii nevoit să deconectați constant toate aceste dispozitive. Dar în curând vei căpăta obiceiul să o faci. Ia mai ales reflexul de a le deconecta de la prize atunci când pleci în excursie, de exemplu, sau chiar într-un weekend. Ar fi tot mai frumos să economisești niște bani, nu-i așa? Și cum rămâne cu computerul, portabil sau fix? Credeai că nu mai consumă curent electric odată oprit? Mai gândește-te. Atâta timp cât rămâne în priză, tot irosești energie inutil.

Un încărcător conectat consumă energie?

Diferența nu va fi foarte vizibilă peste o lună sau două. Dar, după un timp, dacă îți ții încărcătorul telefonului în priză tot timpul, fără măcar să-l folosești, va apărea în factură.

Concret, aceste încărcătoare sunt echipate cu mai multe circuite integrate cu o bobină internă de cupru care transferă curentul rezidual pe care îl necesită un mobil (încărcătoarele chiar transformă electricitatea alternativă). Prin urmare, chiar și prin scoaterea smartphone-ului, circuitul nu este complet deconectat de la priză. Rezultat: încărcătorul dvs. încă consumă energie. Așadar, încearcă să ai reflexul de a-l scoate sistematic din priză când nu mai ai nevoie de el.

Care sunt riscurile de a lăsa un încărcător în priză?

În plus, în afară de risipa de energie, îți asumi un risc, lăsând încărcătoarele în priză continuu. Pentru ce? Imaginați-vă că sunt defecte sau de foarte proastă calitate. Nu există nicio garanție că niciun scurtcircuit nu poate fi declanșat pe neașteptate, în timpul nopții sau când sunteți în vacanță. Dacă componentele interne sunt deteriorate și nu sunt vizibile, riscul de scântei este mare.

În cel mai rău caz, acest lucru poate duce chiar la un incendiu. În special din cauza supraîncălzirii cauzate de contactul prizei. Și atâta timp cât sunt obiecte inflamabile în apropiere, dramatismul este garantat. Așa că, indiferent de ce, pentru a evita tot acest stres, nu există o modalitate mai bună decât să deprinzi obiceiul de a deconecta toate cablurile.

Ar trebui să deconectați toate aparatele electrice pentru a economisi energie?

Da, ar fi mult mai înțelept să le deconectați de la priză. În majoritatea gospodăriilor, dispozitivele electronice consumă multă energie. Și asta, chiar și atunci când sunt în standby sau de-a dreptul oprite. Acesta este în special cazul televizoarelor, computerelor, imprimantelor și dispozitivelor audio.

Și, dacă doriți să evitați o întrerupere bruscă de curent, ar fi, de asemenea, mai înțelept să nu le lăsați pe toate în priză în același timp, mai ales când nu sunt în uz. Punct important: prin deconectarea lor, chiar le prelungești durata de viață. 

Deci, desigur, majoritatea televizoarelor își actualizează software-ul peste noapte, când nu sunt în uz. Deci, da, este posibil să pierdeți actualizări esențiale dacă televizorul nu este în standby. Rețineți că unele dintre ele nici măcar nu permit să fie oprite complet de la comutator sau de la telecomandă. Pentru astfel de dispozitive, singura modalitate de a le opri complet ar fi să le deconectați de la prize.

Ne putem imagina că acest lucru nu este întotdeauna practic, mai ales că priza este adesea în spate, greu accesibilă. Dar, așa cum s-a sugerat mai sus, fă-o cel puțin atunci când ieși din casă câteva zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net