Ce avea Elena Ceaușescu în gură, în momentul în care a fost dezgropată. Până și medicii au fost surprinși

Soții Ceaușescu, Nicolae și Elena, au fost îngropați în luna decembrie 1989, în cimitirul Ghencea din București, după execuția lor în urma Revoluției Române. Însă, povestea lor nu s-a încheiat acolo. În iulie 2010, la cererea lui Valentin Ceaușescu, singurul copil în viață al cuplului, și a lui Mircea Oprean, fostul soț al Zoiei Ceaușescu, trupurile celor doi au fost deshumate pentru a clarifica misterele legate de locul și modul îngropării lor. Descoperirile făcute în timpul deshumării au fost surprinzătoare și au adus la lumină detalii necunoscute până atunci.

Elena Ceaușescu. Foto: arhiva.
Elena Ceaușescu. Foto: arhiva.

Ce ascundea Elena Ceaușescu în gură la momentul execuției

În timpul deshumării, legiștii au făcut o descoperire uluitoare: Elena Ceaușescu avea o dantură personalizată, realizată din aur. Această coroană dentară nu era doar un simplu detaliu cosmetic, ci era marcată cu inițialele numelui ei. Faptul că dantura a rămas aproape intactă a oferit un indiciu crucial pentru identificarea scheletului, confirmând astfel identitatea „tovarășei mamă”.

Pentru a asigura corectitudinea identificării, a fost chemat și un medic dentist care deținea fișa dentară a Elenei Ceaușescu. Acesta a confirmat autenticitatea coroanei dentare prin compararea inscripțiilor, care s-au potrivit perfect cu cele documentate. Această descoperire a fost una neașteptată și a stârnit interesul publicului, întrucât nu s-a știut niciodată public că Elena Ceaușescu avea o dantură atât de sofisticată.

Un alt aspect important remarcat de legiști a fost starea diferită de conservare a celor două schelete. În timp ce scheletul lui Nicolae Ceaușescu s-a păstrat într-o condiție relativ bună, cel al Elenei Ceaușescu a fost mai afectat de trecerea timpului. Specialiștii au explicat că diferențele de conservare se datorează solului în care au fost îngropați. Solul în care a fost îngropată Elena Ceaușescu era mult mai umed decât cel în care a fost îngropat soțul ei, ceea ce a accelerat procesul de descompunere.

Ce au relevat rezultatele testelor ADN 

Pentru a confirma identitatea rămășițelor, au fost prelevate probe ADN de la schelete. Testele ADN au fost extrem de laborioase și au durat aproximativ șase luni, în parte din cauza condițiilor dificile create de umiditatea crescută a solului. Dan Dermengiu, directorul Institutului Național de Medicină Legală (INML), a explicat că procesul de extragere și analiză a ADN-ului din oasele umede este extrem de complex și delicat. Într-o metaforă sugestivă, el a comparat ADN-ul cu o carte lăsată prea mult în apă – informația este acolo, dar nu mai poate fi citită ușor.

În ciuda provocărilor, analizele au confirmat că cei doi au fost, într-adevăr, îngropați în cimitirul Ghencea, așa cum se credea inițial. După finalizarea testelor și a deshumării, trupurile lor au fost reîngropate împreună, într-un mormânt comun care a devenit loc de pelerinaj pentru mulți dintre cei nostalgici ai perioadei comuniste.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
baza jos jpg
noroc in afaceri jpg
salata somon jpg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net