Ce ingredient secret folosea celebrul bucătar de pe Muntele Athos. Nu lipsea niciodată din rețetele lui
Părintele Epifanie a fost considerat bucătarul Muntelui Athos, întrucât a reușit să schimbe și să organizeze modul în care călugării își organizau treburile de zi cu zi, dar și bucatele pe care le preparau. Ce ingredient secret nu lipsea niciodată din rețetele lui?
Părintele Epifanie s-a născut pe frumoasele meleaguri ale Greciei și a decis să ia calea mănăstirei imediat la câteva zile după ce a terminat liceul în 1973, ajungând pe muntele Athos, unde a stat până la sfârșitul vieții. A devenit cunoscut pentru talentul său în bucătărie, și mai apoi după ce a preluat mănăstirea Mylopotamos, a reușit să redefinească modul în care călugării se gospodăreau. A reușit să planteze aici o vie și a ridicat o cramă cunoscută în toată lumea și a scris și o carte cu rețete cu alimente simple și foarte accesibile.
Ingredientul secret al bucătarului celebrul de pe muntele Athos
În cartea sa Arta culinară a Sfântului Munte, părintele a redactat un decalog al regulilor ce trebuie respectate în bucătărie, potrivit Doxologia.ro.
- Roagă-te pentru reuşita a ceea ce faci. Înainte de a începe să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrul lor. Alege, apoi, cu multă atenţie, ingredientele. De preferinţă, să fie naturale, curate si proaspete.
- Dă o importanţă şi o atenţie deosebită focului, învaţă să-l întrebuinţezi, căci fără acesta nu putem să gătim.
- Învaţă să deosebeşti şi să preţuieşti acele ingrediente care absolut necesare pentru gătit: ulei, ceapă, usturoi, sare, piper, lămâie etc.
- Relaţia ta cu apa trebuie să fie dintre cele mai bune. Deşi unul dintre cele mai simple elemente, apa este, cu toate acestea esenţială, căci fără apă nu putem găti.
- Nu te sfii: întreabă, ca să înveţi, citeşte cărţi de bucate, pune-ţi imaginaţia la contribuţie, dă-ţi silinţa să faci bine ceea ce faci.
- Educă-ţi simţurile, limba, cerul gurii, nasul şi vederea. Astfel vei putea să deosebeşti dulcele de iute, nesăratul de sărat, amarul de acru şi aşa mai departe.
- Fii atent la culori şi gusturi. O bună combinaţie de culori şi arome ne dă puncte în plus la prezentarea şi la servirea mesei.
- Tacâmurile noastre, cuţite, curăţătoare, polonice, strecurătoare, oale, trebuie să fie curate şi aşezate fiecare la locul lui. Întreaga bucătărie trebuie păstrată curată şi pregătită de acţiune în orice moment.
- Nu te teme de eventualele greşeli. Bazează-te pe îngăduinţa celor care te iubesc şi care vor mânca din mâncarea pe care ai pregătit-o pentru ei.
- Cu cât iubești şi preţuieşti mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o găteşti pentru ei.
Ingredientul secret pe care părintele îl punea în aproape toate rețetele sale a fost uleiul de măsline, care reușea să ofere o aromă deosebită mâncărurilor. Acesta îl adăuga chiar și în orez alpturi de două cepe tăiate, sos de tomate, mentă, puțin zahăr și sare și piper după gust, potrivit Fanatik.