Ce înseamnă, de fapt, cuvântul „subsemnat”. Cum se folosește corect

Cuvântul „subsemnat” este întâlnit frecvent în contexte formale, dar poate avea mai multe sensuri, unele mai puțin cunoscute. Iată ce trebuie să știți despre utilizarea corectă a acestui termen.

Cuvântul „subsemnat” este întâlnit frecvent în contexte formale. Foto: arhiva.
Cuvântul „subsemnat” este întâlnit frecvent în contexte formale. Foto: arhiva.

1. Semnatarul unei cereri

Cel mai des întâlnit sens al cuvântului „subsemnat” este acela de „semnatar al unei cereri”, referindu-se la persoana care își indică numele în introducerea unui document oficial. În acest context, termenul este folosit pentru a semnala persoana care face o solicitare, fiind sinonim cu „subscris”. De exemplu, în fraza „Subsemnatul, Ion Popescu, vă rog să aprobați solicitarea mea”, cuvântul este folosit corect, iar acordul verbului este la persoana întâi singular.

2. „A da cu subsemnatul"

Aceasta este o expresie comună, dar adesea folosită greșit în anumite contexte. „A da cu subsemnatul” înseamnă a semna o declarație sau un document oficial, cum ar fi o declarație dată la cererea organelor de cercetare penală sau a unui raport semnat în fața superiorilor sau angajatorilor. Deși este un termen corect, în știri sau discuții informale, „a da cu subsemnatul” poate suna prea familiar și este considerată o exprimare argotică.

3. Exprimare la persoana a treia

În limbajul familiar, cuvântul „subsemnatul” poate fi folosit pentru a vorbi despre sine la persoana a treia. Acest stil este adesea folosit în glumă, pentru a crea un aer de umor sau solemnitate exagerată. De exemplu, „Subsemnatul tocmai a fost numit director” sau „Onoarea este a subsemnatului” sunt exemple de utilizare glumeață a acestui termen.

4. Sens învechit - „subiscălit"

Într-o utilizare mai veche, „subsemnatul” putea însemna și „subiscălit” sau „a semna sub o anumită autoritate”, termen folosit în contexte juridice sau administrative din trecut. Acest sens este rar întâlnit astăzi, dar poate apărea în textele mai vechi.

5. Greșeli frecvente

Deși cuvântul „subsemnatul” este corect și folosit frecvent în formulare oficiale, este important să se evite expresii precum „a da cu subsemnatul” în contexte formale, cum sunt știrile, deoarece acestea pot părea neprofesionale și prea familiara. Este esențial să folosim termenii potriviți, ținând cont de tonul și contextul în care ne aflăm.

Subsemnatul” este un cuvânt cu mai multe sensuri, care se utilizează în mod corect în anumite contexte, mai ales în documentele oficiale. Însă, trebuie să fim atenți la utilizarea sa, pentru a nu cădea în capcana expresiilor prea familiare în comunicarea publică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
viţă de vie
flori dormitor pisica pexels jpeg
Borcane pentru condimente jpg
iluzie optica tiktok jpg
luca pferdmenges instagram jpg
pantelleria1 jpeg
Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Warren Buffett, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net