Ce legume ar trebui să plantăm în caz de iarnă nucleară? Oamenii de știință au găsit soluția
Dacă o catastrofă globală ar declanșa o iarnă nucleară, milioane de oameni ar putea rămâne fără hrană. Din fericire, cercetătorii au descoperit ce culturi pot asigura supraviețuirea unui oraș!

Oamenii de știință au analizat modul în care populația unui oraș de dimensiuni medii ar putea supraviețui în cazul unui dezastru global. Ei au ales ca punct de referință Palmerston North, din Noua Zeelandă, cu 90.000 de locuitori. Cercetarea a luat în calcul două ipoteze: ce culturi să plantezi în condiții normale și ce să alegi în timpul unei ierni nucleare, după o catastrofă globală, precum furtuni solare, pandemii sau război nuclear.
Rezultatele studiului, publicate miercuri, 7 mai, în jurnalul „PLOS One” și citate de „Live Science”, au arătat că, într-o lume apocaliptică, când resursele sunt limitate și condițiile climatice dificile, câteva culturi ar putea hrăni populația...
„Surpriză, surpriză! Orașul nu își poate hrăni toți locuitorii. Dacă hrana este cultivată exclusiv în limitele orașului, terenul disponibil poate asigura alimentația pentru aproximativ 20% din populație. În cazul unei ierni nucleare, acest procent scade la aproximativ 16%”, a spus Matt Boyd, unul dintre autorii studiului, conform publicației menționate.
Potrivit cercetărilor, cultivarea spanacului, sfeclei de zahăr, grâului și morcovilor în orașe și la periferie ar putea asigura supraviețuirea populației într-un astfel de scenariu.
Mazărea este vedeta!
În condiții normale, mazărea este vedeta datorită conținutului ridicat de proteine și dezvoltării sale optime în medii agricole, susțin cercetătorii. Totuși, într-un context de iarnă nucleară, sfecla de zahăr și spanacul devin opțiuni mai bune, deoarece sunt mai rezistente la frig. În schimb, pentru terenul din afara orașului, cercetătorii recomandă cartofii în condiții de climă normală, iar grâul și morcovii pentru condiții reci, datorită toleranței lor la temperaturi scăzute.
În lumea reală, Matt Boyd atrage atenția că există numeroase necunoscute care ar putea influența randamentul culturilor. De pildă, dacă solul are o calitate inferioară, culturile ar putea produce mult mai puțin decât se estimează. Specialistul a mai precizat că studiul a presupus un scenariu în care sistemele de apă funcționează în condiții optime, iar în caz de catastrofe globale, este posibil să apară obstacole majore în alimentarea cu apă.