Incendiile din apropiere de Atena au fost stinse, dar pericolul nu a trecut: „A venit Apocalipsa la ușa noastră”

Incendiile de vegetație din Grecia au făcut ravagii la periferia capitalei Atena. Peste 700 de pompieri, inclusiv români, 199 de autospeciale și 35 de avioane cu bombardament cu apă s-au luptat cu flăcările, care, alimentate de vântul puternic, au atins pe alocuri o înălțime de 25 de metri și au format un front lung de aproximativ 30 de kilometri.

Pompier și localnic din Grecia ținând în mâini un furtun, încercând să stingă incendiul de vegetație
Incendiile din Grecia au distrus mai multe gospodării (Foto: Profimedia)

O persoană a murit, în urma incendiilor violente din apropiere de Atena

Autoritățile elene au anunțat că o persoană a fost găsită moartă. Cadavrul a fost descoperit marți într-un magazin distrus de unul dintre incendiile violente, relatează News.ro. Se crede că victima este o femeie de 60 de ani, din Vrillissia, un oraș situat la nord de Atena. Incendiul, al cărui fum a acoperit o parte a capitalei, a izbucnit în după-amiaza zilei de duminică, 11 august, în Varnavas, iar răspândirea sa rapidă a forţat Grecia să lanseze un apel la ajutor.

Mecansimul Protecţiei Civile al UE a fost activat la cererea autorităţilor greceşti”, a anunțat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene (UE) Balazs Ujvari.

Au venit întăriri din mai multe țări ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia, Serbia și România. Un al doilea contingent de pompieri români a fost trims în Grecia, marți, pentru a sprijini eforturile de stingere ale incendiilor de vegetație și pădure care afectează regiunea Attica.

Un pompier român a fost rănit

Norul de fum s-a apropiat de Atena (Foto: Profimedia)
Norul de fum s-a apropiat de Atena (Foto: Profimedia)

40 de pompieri şi două autospeciale de stingere şi intervenţie rapidă s-au deplasat pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, iar alte două maşini de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l) şi patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră.

Un pompier român care participa la stingerea unui incendiu în Grecia a suferit răni superficiale, a anunţat, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Starea sa este bună și s-a putut întoarce imediat la muncă.

O rezidentă care a privit îngrozită cum incendiul de pădure se apropie de  casa ei a spus că a simțit că „sfârșitul lumii este chiar la pragul ușii noastre”. „Este un coșmar ce se întâmplă. Zici că vine Apocalipsa! A fost ca un film de groază să privesc flăcările cum se apropie din ce în ce mai mult de casa noastră”, a declarat Roberta Kapalis, care locuiește în Sichinas, citată de publicația britanică Metro.

Încă există riscul izbucnirii unor alte incendii de vegetație

Pagubele materiale sunt serioase (Foto: Profimedia)
Pagubele materiale sunt serioase (Foto: Profimedia)

Miercuri dimineață, autoritățile elene au anunțat că nu mai există incendii de vegetaţie active în zona extinsă a Atenei, dar oficialii rămân în alertă maximă. Pompierii vor stropi în continuare cu apă și vor menţine o prezenţă puternică în suburbiile capitalei, cu precădere în Nea Penteli, Vrilissia şi Patima Halandriou.

Sute de pompieri s-au luptat cu flăcările (Foto: Profimedia)
Sute de pompieri s-au luptat cu flăcările (Foto: Profimedia)

Cu toate acestea, există încă riscul izbucnirii unor flăcări din cauza rafalelor de vânt şi a temperaturilor care ajung la 38 de grade Celsius în timpul zilei la Atena, și la 40 de grade Celsius în alte regiuni.

Incendiile din Grecia au fost vizibile din spaţiu, potrivit unor imagini satelitare ale Agenţiei Europene a Sateliţilor Meteorologici Europeni Eumetsat. „Incendii de pădure puternice au izbucnit în nordul Atenei, aşa cum a surprins satelitul MTG-I1 ieri (duminică) ”, a anunţat agenţia europeană pe X.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net