Ce origini avea, de fapt, Ștefan cel Mare. Nu se trăgea din linia domnească principală

Ștefan cel Mare este, fără doar și poate, unul dintre cei mai cunoscuți și populari domnitori din istoria poporului nostru. Însă, în ciuda faimei de care se bucură printre români, există multe detalii despre viața voievodului pe care nu mulți oameni le mai cunosc astăzi. Iar unii istorici spun că există posibilitatea ca Ștefan cel Mare să provină dintr-o linie domnească secundară.

Detaliul neștiut despre familia lui Ștefan cel Mare
Detaliul neștiut despre familia lui Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare, pe care îl vom găsi în textele istorice sub numele de Ștefan al III-lea Mușat, este unul dintre cei mai de succes domnitori ai Moldovei, iar chiar și astăzi el este un personaj popular printre români. Însă, chiar dacă mai toții români pot spune câteva lucruri despre viața voievodului, există câteva detalii despre strămoșii acestuia pe care nu multă lume și le mai amintește astăzi.

Iar un astfel de detaliu fascinant îl are în prim-plan pe bunicul domnitorului. Mai precis, istoricii nu pot spune, nici măcar în ziua de astăzi, cine a fost, precis, acesta.

Detaliul neștiut despre Ștefan cel Mare

În ce îi privește pe părinții lui Ștefan, putem spune cu certitudine că aceștia erau Bogdan al II-lea și Maria Oltea. Însă, odată ce înaintăm în arborele genealogic, lucrurile nu mai sunt chiar atât de clare.

De asemenea, unii istorici consideră că este posibil ca Oltea să nu fi fost, de fapt, căsătorită cu tatăl lui Ștefan. De această părere era chiar și marele istoric Nicolae Iorga, care spune că Oltea a avut doar o scurtă poveste de dragoste cu Bogdan, după care s-a căsătorit cu alt bărbat.

Ce spun istoricii despre Ștefan cel Mare

Astfel, această teorie ar însemna că, de fapt, Ștefan era un bastard al lui Bogdan al II-lea, însă a fost ales drept moștenitor de către tatăl său. În plus, în 1457, Ștefan cel Mare își câștigă tronul pe câmpul de luptă, de la unciul său, Petru Aron.

De asemenea, deși bunicul lui Ștefan cel Mare este considerat, în mod oficial, Alexandru cel Bun, este posibil ca Bogdan al II-lea să fi fost fie tot un bastard al lui Alexandru, fie copilul fratelui acestuia, pe care îl chema tot Bogdan. Însă, cei mai mulți istorici consideră că prima variantă este cea reală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net