Care a fost prima bătălie dintre români și turci? Au trecut mai bine de șase secole de atunci
Vreme de secole, istoria poporului nostru a fost dominată de conflictele pe care Moldova și Țara Românească le-a avut cu Imperiul Otoman. Iar prima dintre numeroasele bătălii purtate împotriva acestora a avut loc cu mai bine de 600 de ani în urmă!
Finalul secolului XIX prefigura deja schimbări majore de-a lungul Balcanilor. Imperiul Bizantin își pierduse majoritatea teritoriilor, atât în Europa cât și în Asia, iar golul de putere lăsat în urmă de bizantini oferea o oportunitate de neratat diverselor regate din zonă.
Printre aceste regate se număra și cel care, în timp, avea să devină un Imperiu întins pe trei continente. Inițial, otomanii nu se distingeau în mod deosebit de nenumăratele formațiuni politice turcești din Anatolia, însă destul de rapid, vor începe să cucerească tot mai multe teritorii. Iar până la finalul anilor 1300, sultanii otomani stăpânesc teritorii extinse din Balcani.
Prima bătălie dintre români și otomani
Expansiunea otomană alterna între Balcani și Anatolia, unde încă existau diferite alte regate turcești necucerite, cum ar fi Karaman, sau Candar. Iar atunci când expansiunea otomană a ajuns, în sfârșit, la Dunăre, a avut loc și prima confruntare între români și otomani, în anul 1394.
În acel an, în timpul campaniei sultanului Baiazid în Balcani, Mircea cel Bătrân este nevoit să apere posesiile dobrogene de atacul otoman. Astfel, în octombrie 1934, el atacă tabăra otomană la Karînovasî, unde reușește să îi și învingă pe invadatori.
Bătălia a avut loc cu mai bine de șase secole în urmă
Cu toate acestea, chiar dacă știm care a fost prima bătălie dintre români și otomani, cât și anul în care aceasta a avut loc, data ei precisă rămâne încă un subiect controversat.
Unii istorici consideră că ea ar fi avut loc pe 19 octombrie 1394, în timp ce alții sunt de părere că totul s-ar fi petrecut câteva luni mai târziu, la începutul verii anului 1395. Desigur, există și istoricii care spun că ambele date sunt corecte, deoarece ar fi vorba despre două campanii otomane îndreptate împotriva Țării Românești.