Domnitorul pe care cei mai mulți români l-au uitat! A fost cel mai bețiv domn al Moldovei

Istoria poporului nostru este plină de personaje legendare, care, la vremea lor, erau respectate de-a lungul Europei. Însă, există și alți domnitori din trecutul nostru care au fost complet uitați de către cei mai mulți dintre noi, indiferent de cât de fascinantă a fost povestea lor. Printre aceste personalități se numără și Eustratie Dabija Vodă, despre care se spune că ar fi fost cel mai bețiv domn al Moldovei.

A domnit între 1661 și 1666
A domnit între 1661 și 1666

Cu toții ne amintim astăzi despre personalități precum Ștefan cel Mare, sau Vlad Țepeș, însă câți dintre români pot spune că pot recunoaște numele lui Eustratie Dabija Vodă. Acest domnitor a stat pe tron puțin timp, între 1661 și 1666, iar în ciuda faptului că este considerat a fi cel mai bețiv domn al Moldovei, se pare că ar fi fost iubit de poporul lui.

Eustratie se trăgea dintr-o familie de boieri moldoveni și deținea moșii întinse, unde se găseau, în special, podgorii cu viță de soi. În plus, potrivit historia.ro, domnul Moldovei nu bea vin decât din oală de pământ, deoarece considera că paharele de sticlă, ori de cristal, stricau gustul vinului.

Eustratie Dabija Vodă ajunge pe tron în 1661

În anul 1661, odată cu moartea subită a lui Ștefăniță Vodă, Eustratie, însoțit de un grup de boieri care îi erau alături și în timpul petrecerilor, ajunge la Constantinopol, pentru a cere un domn pământean.

După ce această cerere este acceptată de către otomani, Eustratie va împărți undeva în jur de 200.000 de galbeni, cât și cantități mari de vin mai multo persoane importante din capitală, pentru a-și asigura tronul Moldovei.

Este considerat a fi cel mai bețiv domn al Moldovei

Odată ce se întoarce în Moldova ca domnitor, Eustratie introduce „vădrăria”, o taxă pe circulația vinului care ajunge să aducă sume considerabile în visteria statului. De asemenea, el redeschide monetăria de la Suceava și va începe să bată monedă proprie, astfel eliminând comerțul pe bază de troc.

Eustratie Dabija Vodă devine foarte popular în rândul poporului pentru dedicația pe care o avea pentru conducerea Moldovei. Din păcate, domnitorul moare doar câțiva ani mai târziu, în 1666, din cauze naturale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net