Cine a fost otomanul care a compus Imnul României. Era sărac lipit și cânta pentru bani. Trăia povești de amor cu femei mult mai tinere

Anton Pann, cunoscut astăzi ca autorul muzicii pentru imnul național al României, „Deșteaptă-te, române!”, a avut o viață fascinantă, marcată de multe paradoxuri. Originar din Imperiul Otoman, Pann a fost un artist complex care a navigat între Orient și Occident, între muzica bisericească și cântecele populare, și a trăit o viață personală plină de dramatism și contraste.

Anton Pann. Foto: arhiva.
Anton Pann. Foto: arhiva.

Cânta pentru bani

Născut în 1796 într-un sătuc din Bulgaria, Anton Pann a fost fiul unui căldărar român și al unei grecoaice. Rămas orfan de timpuriu, tânărul Anton a fost nevoit să își câștige traiul prin cântat, cântând pentru bani în diferite locuri. Viața sa a fost marcată de sărăcie extremă, dar și de o strălucire artistică care avea să-l propulseze în atenția publicului.

La vârsta de 16 ani, Anton Pann s-a mutat la București, unde a început să își câștige existența ca paracliser și cântăreț, apoi ca profesor de muzică bisericească și traducător. De-a lungul timpului, a devenit cunoscut ca un talentat corist și compozitor, învățând limba rusă și lucrând în diverse biserici din București și din alte orașe.

Anton Pann a fost un adept al integrării influențelor muzicale din Orient și Occident. În calitate de pasionat colecționar de muzică românească, a creat numeroase lucrări care au combinat elemente orientale cu tradițiile muzicale românești. A reușit să unească literaturile populare balcanice cu literatura română, devenind un punct de legătură între cultura fanariotă și cea romantică.

În timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, a fost nevoit să se mute la Brașov, unde și-a început cariera de compozitor și cântăreț.

A avut o relație tumultuoasă cu nepoata stareței de la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Viața personală a lui Anton Pann a fost plină de contradicții și aventuri. După căsătoria cu Zamfira Agurezean, a avut o relație tumultuoasă cu nepoata stareței de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, ceea ce l-a determinat să se mute din nou la Brașov. Ulterior, a revenit la București cu amanta sa, dar relația nu a durat și s-au întors la Brașov.

În 1830, Anton Pann a început să fie recunoscut ca profesor de muzică în București. De asemenea, a avut o serie de aventuri amoroase și a fost căsătorit cu o tânără de doar 18 ani, Ecaterina, după ce a fost părăsit de prima sa soție și a trecut printr-un incendiu devastator care i-a distrus o parte din lucrările sale.

Anton Pann a lăsat o moștenire importantă în muzica românească, dar este cel mai bine cunoscut pentru compunerea muzicii imnului național „Deșteaptă-te, române!”. În 1848, melodia a fost cântată pentru prima dată în „Zăvoiul Vâlcii”, și este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale sale. De asemenea, Anton Pann a scris numeroase lucrări muzicale și literare, inclusiv poezii, psalmi și lucrări de muzică bisericească.

Anton Pann a murit pe neașteptate la 2 noiembrie 1854, fiind înmormântat în curtea Bisericii Lucaci din București. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bataie intre doctorite jpg
muraturi freepik png
crestere salarii jpg
mihaela bilic instagram jpg
toma gheorghe cel mai batran criminal in serie din romania jpg
prosoape jpg
crizanteme istock jpg
vegetables 5992673 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net