Ce plante și legume nu ar trebui să fie plantate lângă cartof? Orice bun agricultor ar trebui să știe

Cum poți rezista unei farfurii de cartofi prăjiți aurii și crocanți? Dar cartoful poate fi consumat și piure, gratinat, fiert, la abur, în supă... O mie și una de moduri de a-l folosi pentru a-ți încânta papilele gustative. Nu e de mirare că stă mereu cu mândrie într-un colț al bucătăriei. Întrebare: de ce să-l cumperi în continuare când îl poți crește acasă? Mai ales că, cartofii pe care îi culegeți din grădina voastră de legume au o aromă cu totul aparte. Atenție însă, există reguli specifice de urmat pentru a evita greșelile fatale. Visezi la o recoltă bogată? Iată lista legumelor pe care să nu le plantați lângă cartofi.

Unele plante pot di cultivate lângă cartofi, iar altele nu. Foto: Pixabey
Unele plante pot di cultivate lângă cartofi, iar altele nu. Foto: Pixabey

Deci, pentru a cultiva cartofi buni și a spera la o recoltă abundentă, favorizați un sol bogat, suplu și bine drenat. Dacă aveți un sol bine aprovizionat cu argilă, pregătiți-l în prealabil cu pământ afânat și rafinat (ușor de lucrat), care să fie aplicat în profunzime pentru a permite tuberculilor să crească în condiții bune. Asigurați-vă că solul nu este nici prea alcalin, nici prea acid. PH-ul ideal ar trebui să fie între 5,1 și 6,0. Ideal ar fi să săpați fante de 15 cm adâncime pentru a instala tuberculii, înainte de a-i acoperi cu pământ, dar fără a-l comprima. De asemenea, nu uÎtați să lăsați spațiu între plantele de cartofi. În jurul fiecăruia, pe absolut toate laturile, păstrează o distanță de 12 centimetri, ca să crească sănătoși.

Nu plantați niciodată cartofi unde au fost cultivate roșii sau vinete

Atentie însă, orice grădinar bun trebuie să respecte această regulă de aur: să nu plantați niciodată cartofi în zona în care au fost cultivate roșiile sau vinetele în anul precedent. În caz contrar, pot atrage o mulțime de dăunători și alte probleme similare. Problema este că mulți oameni neglijează complet acest detaliu și își amestecă plantațiile fără să aibă cunoștințe precise asupra subiectului.  Rețineți că unele legume pot afecta producția de cartofi dacă sunt cultivate în apropiere. Care ? Vorbim în special de fasole, broccoli, varză, porumb, vinete, usturoi, ceapă, mazăre sau chiar ridichi. Nu numai că, cartofii tăi nu vor crește corespunzător, dar mai ales aceste amestecuri nepotrivite riscă să atragă o invazie a insectelor dăunătoare precum gândacii. La fel, nici cartofii nu se bucură de compania castraveților, pepenilor, dovleceilor, roșiilor sau floarea soarelui.

Ce plante pot fi asociate cu cartofii fără risc?

Deci, te întrebi care ar fi însoțitorii ideali pentru cartofii tăi anul acesta? Le puteți cultiva cu plăcere alături de anumite ierburi aromatice care vă vor fi foarte utile în bucătărie pentru a crea mâncăruri gustoase. Iată două de plantat fără ezitare!

Cimbru

Ce poate fi mai delicios decât o friptură aromată cu cimbru și însoțită de cartofi sote? Se știe că această plantă foarte populară are proprietăți care îmbunătățesc aroma cartofilor. Ca bonus, datorită timolului, conținut în uleiul esențial de cimbru, poți fi sigur că paraziții dăunători nu vor deranja plantația. De îndată ce iarba înflorește, cimbrul atrage insectele care supt sevă. Și asta nu este tot: cu cât cimbrul se întinde mai mult, cu atât acoperirea solului este mai benefică pentru îndepărtarea buruienilor, conservarea umidității și menținerea unei temperaturi mai stabile.

Oregano

O altă plantă de protecție: oregano, atât picant, cât și parfumat, rămâne planta perfectă pentru a îndepărta dăunătorii care încearcă să-ți devasteze cartofii. Ca bonus, este rezistent la căprioare și reprezintă o acoperire excelentă a solului. Ca să nu mai vorbim de faptul că florile de oregano sunt o sursă importantă de nectar pentru unii prădători beneficice. În cele din urmă, datorită proprietăților sale antiseptice și antifungice, oregano este perfect potrivit pentru cultivarea intercalată a plantelor de solană, precum cartofii sau varză, napi, broccoli, rapiță.

Ce alte legume nu ar trebui să fie plantate împreună?

Desigur, pentru a vă ușura munca, ar fi foarte practic să amestecați culturi. Dar, după cum tocmai ați văzut, anumite combinații pot încetini recoltarea. Și, desigur, acesta nu este scopul tău! Ești îngrijorat să faci o greșeală neintenționată? Nu vă faceți griji, pentru a asigura o recoltă robustă, vă vom îndruma și vă vom dezvălui alianțele de evitat.

Fasole si ceapa

A priori, într-o farfurie, asocierea nu este urâtă. Însă, în grădina de legume, cele două legume nu fac o pereche! Plantată în apropiere, ceapa întârzie clar creșterea fasolei, dar și a mazării. Pe de altă parte, pentru un cartier fericit, ardeii, salata verde și morcovii merg bine cu ceapa. În ceea ce privește fasolea, deoarece fixează bine azotul în sol, cultivatorilor viguroși precum porumbul și cartofii le place să crească alături de ei.

Ardei și varză

Varza (și alte legume de tip brassica, cum ar fi broccoli și guli-rabe) inhibă creșterea legumelor familiei de nuanțe, cum ar fi ardeii. Deci, nicio problemă de a le aduce împreună. Acestea fiind spuse, ardeii vor crește din abundență lângă ceapă, roșii și vinete. Iar varza își va găsi fericirea alături de mentă, castraveți sau salată verde, scriu cei de la santeplusmag.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net