Ce pun unguroaicele în sarmale. Au reinterpretat rețeta românească, iar două ingrediente fac diferența

Ultima actualizare:

În România, sarmalele sunt un simbol gastronomic, preparate-vedetă la fiecare sărbătoare majoră, fie că este vorba de Crăciun, Paște sau o zi onomastică. Deși le considerăm o tradiție românească, originile sarmalelor provin din bucătăria turcească, iar vecinii noștri unguri au preluat și reinterpretat acest fel de mâncare. Iată cum reușesc unguroaicele să aducă un plus de savoare sarmalelor, iar două ingrediente esențiale fac diferența.

Sarmale. Foto: arhiva.
Sarmale. Foto: arhiva.

Rețeta reinterpretată de unguri 

Deși și românii și ungurii împărtășesc dragostea pentru sarmale, vecinii noștri din Ungaria, în special din zona Debrecen, au modificat rețeta tradițională românească, adăugând ingrediente care le oferă un gust aparte. Dacă ești în căutarea unei reinterpretări, încearcă sarmalele ungurești, care, prin câteva ingrediente-cheie, își capătă o savoare distinctă.

Ingrediente care fac diferența

Sarmalele ungurești sunt preparate cu slănină și rântaș cu smântână, două ingrediente care adaugă un strat suplimentar de savoare și textură. Slănina, prăjită înainte de a fi adăugată în umplutură, oferă un gust afumat și bogat care transformă întregul preparat. Iar rântașul, specific bucătăriei ungurești, îngroșat cu smântână și boia de ardei, adaugă un sos cremos și catifelat, pe care rar îl întâlnim în rețetele românești.

Ingrediente necesare pentru această rețetă

800 g carne tocată de porc

3 kg varză murată

200 g orez

150 g ceapă

50 g sare

Boia, piper, maghiran (după gust)

2 ouă

500 ml smântână

300 g slănină

300 g untură

500 g cârnați afumați

Mod de preparare

Îndepărtează partea groasă a frunzelor de varză și, dacă varza este prea sărată sau acră, clătește-o sub apă rece.

Într-un bol mare, condimentează carnea după gust. Separat, prăjește slănina până devine crocantă, apoi adaugă ¾ din ceapa tocată și călește-le împreună. Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă-l peste carne, împreună cu orezul spălat și ouăle, amestecând totul bine.

Împachetează amestecul de carne în foile de varză, formând sarmale de dimensiuni egale.

În untură, călește restul de ceapă, adaugă boia și puțină apă, apoi pune 2 kilograme de varză tocată în oală, așează sarmalele deasupra și acoperă-le cu varza rămasă.

Lasă sarmalele să fiarbă la foc mic.

Într-o tigaie, pregătește un rântaș subțire din făină și boia. Adaugă-l peste varză, apoi adaugă și smântâna. Continuă să fierbi totul la foc mic până când sarmalele sunt complet gătite.

Sarmalele se servesc cu cârnați prăjiți și smântână din belșug.

Dacă ești în căutarea unei noi interpretări a sarmalelor tradiționale, sarmalele ungurești, cu slănină și rântaș, sunt o variantă delicioasă și savuroasă. Textura lor cremoasă și gustul afumat sunt deosebit de atrăgătoare și cu siguranță îți vor încânta invitații la orice masă festivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
suc de lămâie beneficii jpeg
zodii norocoase jpg
Metropolitan Life picture jpg
pexels karolina grabowska 5979667 jpg
horoscop jpg
tarta struguri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net