Ce s-a întâmplat cu criminalul lui Martin Luther King Jr., omul care a schimbat istoria. Cum a ucis cu sânge rece un simbol al dreptății

Martin Luther King Jr. a fost unul dintre cei mai importanți și admirați lideri ai mișcării pentru drepturile civile din SUA, fiind cunoscut pentru abordarea sa non-violentă în fața discriminării și a urii populației albe. În seara zilei de 4 aprilie 1968, în timp ce stătea pe balconul camerei sale de la un motel din Memphis, Tennessee, a fost asasinat de către James Earl Ray, un deținut evadat.

Ce s-a întâmplat cu criminalul lui Martin Luther King Jr. / Foto: Arhiva Click!
Ce s-a întâmplat cu criminalul lui Martin Luther King Jr. / Foto: Arhiva Click!

Ziua de 4 aprilie 1968 va rămăne o dată îndoliată din istoria SUA. Este ziua în care Martin Luther King Jr., unul dintre cei mai importanți și admirați lideri ai mișcării pentru drepturile civile din America, a fost asasinat în timp ce stătea pe balconul camerei sale de la un motel din Memphis, Tennessee, de către James Earl Ray, un deținut evadat. FBI a început imediat una dintre cele mai mari investigații.

„Reverendul Ralph Abernathy, poate cel mai apropiat prieten al lui King, ieșea din camera de hotel, când a auzit un zgomot puternic. Dr. King fusese împușcat în zona maxilarului drept și a gâtului", scria The New York Times, relatează Adevărul.ro.

Dr. King, apreciat lider al drepturilor civile a sosit la Memphis pe 3 aprilie 1968, unde a ținut ultimul discurs. A doua zi, în timp ce se afla în balconul motelului Lorraine și vorbea cu liderul Jesse Jackson, a fost împușcat. Ancheta FBI a scos la iveală faptul că James Earl Ray (10 martie 1928, în Alton, Illinois) a închiriat o cameră sub un nume fals într-o casă aflată lângă motel, a tras cu pușca din baie, apoi a fugit imediat, lăsând în urmă arma aruncată la un tomberon și amprente. A fost căutat în cinci țări, timp de 2 luni, iar investigația și căutarea asasinului au fost considerate la vremea respectivă cele mai scumpe din istoria SUA.

Condamnat la 99 de închisoare

James Earl Ray a fost prins de către FBI două luni mai târziu, pe aeroportul Heathrow din Londra. În timpul procesului, asasinul a pledat vinovat pentru crimă, fiind condamnat la 99 de ani de închisoare. Ar fi săvârșit asasinatul pentru că-și dorea celebritate.

La 10 iunie 1977, Ray și alți șase condamnați au evadat din penitenciarul de stat Brushy Mountain din Petros, Tennessee. Ei au fost recapturați pe 13 iunie. James Earl Ray s-a stins din viață pe data de 23 aprilie 1998, la vârsta de 70 de ani, la Columbia Nashville Memorial Hospital din Madison, Tennessee, din cauza complicațiilor legate de boala renală și insuficiența hepatică cauzată de hepatita C. 

Martin Luther King Jr. (1929-1968), cunoscut și ca MLK, a ținut pe data de 28 august 1963 celebrul discurs „Am un vis”, rostit la Washington, unul dintre cele mai importante momente din istoria Statelor Unite.

„Acum este timpul să realizăm promisiunile democrației. Nu va fi nici odihnă, nici liniște în America până când negrul nu-și va primi drepturile sale ca cetățean. Vârtejul revoltelor va scutura fundația națiunii noastre până când se va ivi ziua însorită a dreptății. Chiar dacă ne e greu azi și ne va fi greu și mâine, încă am un vis. Este un vis care-și are rădăcinile în visul american.

Am un vis că, într-o zi, țara aceasta se va ridica în picioare și își va realiza crezul cu adevărat. Acest adevăr este de la sine înțeles pentru noi: toți oamenii sunt egali. Am un vis că cei patru copii ai mei vor trăi, într-o bună zi, într-o țară unde nu vor fi judecați după culoarea pielii lor, ci după caracterul lor”, spunea, la un moment dat, MLK, în discursul său celebru.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net