Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. De ce intrarea a fost betonată de autorități

Ultima actualizare:

În adâncurile Munților Bucegi, ascuns de ochii curioșilor și protejat de timp, se află unul dintre cele mai enigmatice tuneluri din România: Tunelul Izvor. Construcția acestui tunel, care traversează Muntele Păduchiosu, a început în anul 1913, dar intrarea sa a fost betonată de autorități, lăsând loc pentru numeroase legende și speculații despre ceea ce s-ar ascunde în interiorul său.

Tunelul din Munții Bucegi / Foto: Colaj Click!
Tunelul din Munții Bucegi / Foto: Colaj Click!

Istoria construcției

Tunelul Izvor a fost conceput ca parte a unei magistrale strategice ce ar fi legat județele Prahova și Dâmbovița, prin Masivul Bucegi, având ca scop scurtarea distanței dintre Moroieni și Sinaia. Proiectul, aprobat de CFR și de regele Ferdinand, prevedea construirea unei căi ferate care să asigure o trecere rapidă și sigură între Țara Românească și Ardeal.

Construcția tunelului, ce ar fi avut 6 kilometri în linie dreaptă, a început simultan din ambele direcții: Sinaia și Moroieni. Punctul de străpungere dinspre Sinaia a fost stabilit pe Platoul Izvor, aproape de cimitirul orașului. Din păcate, lucrările au fost oprite de izbucnirea Primului Război Mondial în 1914 și reluate abia în 1938, pentru a fi abandonate din nou.

Finalul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat și oprirea definitivă a lucrărilor

În timpul ocupației naziste din 1941, construcția tunelului a fost reluată într-un ritm rapid. Aproximativ 2000 de oameni de diferite naționalități, inclusiv germani, ruși, cehi, țigani, unguri și bulgari, au muncit la acest proiect. Cu toate acestea, finalul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat și oprirea definitivă a lucrărilor. Pe partea dâmbovițeană a tunelului, au fost finalizați doar 480 de metri, dintre care doar 100 au fost betonați.

Legende și mistere

Închiderea și betonarea intrării în tunel au dat naștere la numeroase legende locale. Una dintre cele mai persistente legende susține că în interiorul tunelului ar fi îngropate o locomotivă și rămășițele a o sută de oameni. Conform unor voci, autoritățile ar fi invocat motive de siguranță națională pentru a justifica închiderea tunelului, temându-se că tehnologia germană avansată ar putea ajunge în mâinile rușilor.

O altă legendă susține că, în 1985, două echipe de la securitate au detonat intrarea pentru a ascunde atrocitățile comise de nemți, care ar fi executat 100 de localnici ce lucrau la tunel. 

Semnificația tunelului

Tunelul Izvor a fost gândit nu doar ca un element strategic în contextul începutului de secol XX, ci și ca o soluție alternativă pentru transportul petrolier din zona Prahova către București. Arhitectul Dan Nițescu subliniază importanța strategică a acestui tunel, care ar fi oferit o cale secundară de legătură între București și Sinaia, în special în contextul vulnerabilității Văii Prahovei la bombardamente.

Tunelul Izvor din Munții Bucegi rămâne unul dintre cele mai misterioase și fascinante locuri din România. Încărcat de istorie și legende, acest tunel abandonat continuă să suscite curiozitatea și imaginația celor care află despre existența sa. Fie că este vorba de adevărul istoric sau de miturile locale, Tunelul Izvor își păstrează aura de mister, atrăgând atenția și respectul generațiilor viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chestorul mihai rus cluj 2018 jpg
image
image
image
image
image
image
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
biblie freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net