Ce se întâmplă cu angajatele gravide în timpul pandemiei, dar cu mămicile care trebuie să revină la muncă

Ultima actualizare:

    Femeile însărcinate își pot pierde locul de muncă doar în condiții excepționale
Femeile însărcinate își pot pierde locul de muncă doar în condiții excepționale

Economia românească trecere printr-o criză cu efecte socio-economice încă greu de estimat. Multe companii își restrâng activitatea prin concedierea sau trimiterea în șomaj tehnic a unui număr foarte mare de angajați. Nesiguranța plutește în aer, mai ales în rândul femeilor însărcinate și a mamelor aflate în concediu pentru creșterea copilului, care ar trebui acum să revină la serviciu, dar nu mai au unde.

Indemnizația pentru creșterea copilului se prelungește automat

Părinții care sunt pe finalul concediului pentru creșterea copilului pot sta liniștiți, dă asigurări Ministrul Muncii Violeta Alexandru. Plata indemnizației se va prelungi automat până la finalul stării de urgență. „M-am gândit mai ales la aceia care ar putea să fie stresați pentru că le va înceta plata indemnizației de creștere copil în perioada stării de urgență. În acest sens am făcut toate demersurile ca aceștia să beneficieze de o prelungire automată a plății, până la finalul decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență. Fără stres și fără griji suplimentare. Prelungirea are loc automat, prin efectul legii. Nu trebuie să depuneți niciun document, nu trebuie să faceți niciun demers”, a anunțat Violeta Alexandru. Astfel, chiar dacă cel mic a împlinit vârsta de doi ani sau chiar trei, în cazul copiilor cu handicap, veți putea sta acasă și primi în continuare indemnizația.

Anunțul făcut de Ministerul Muncii
Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Puteți primi stimulentul de inserție

Totodată, persoanele aflate în concediu de creștere a copilului pot opta între a beneficia de stimulentul de inserție sau continuarea concediului pentru creșterea copilului (cu acordarea indemnizației aferente). De asemenea, cei care primeau acest stimulent de inserție, dar acum nu mai pot merge la muncă din cauza situației actuale, vor primi în continuare stimulentul, pe o perioadă de 90 de zile. Potrivit avocatnet.ro, în această categorie intră părinții care:

  • Se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă
  • Se află în concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor (izolare impusă și carantină)
  • Se află în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav
  • Se află în concediu pentru supravegherea copilului la suspendarea cursurilor școlare
  • Atunci când angajatorul lor întrerupe sau reduce temporar activitatea
  • Li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu ca urmare a instituirii stării de urgență.

Conform legii, dacă se merge la muncă, stimulentul de inserție se poate acorda până când copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, iar valuarea lui pentru anul în curs este de 650 de lei.

Stimulentul de inserție se acordă în continuare, chiar dacă nu mai mergeți la muncă
Stimulentul de inserție se acordă în continuare, chiar dacă nu mai mergeți la muncă

Gravidele pot să-și piardă jobul din două motive

 „Primim frecvent întrebări despre situația femeilor gravide. Pot acestea să fie concediate? Răspunsul e unul complex și are legătură cu situația economică a companiei și cu modul în care angajatele respective își desfășoară activitatea”, au declarat avocații de la Vernon/David și Asociații. Potrivit acestora, legislația în vigoare prevede că femeile gravide, cele care au născut de curând sau care alaptează nu pot fi concediate pentru motive ce țin de această situație.  Concedierea poate avea loc doar dacă au săvârșit abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului de muncă din motive economice. Curtea Constituțională a României susține că interdicția de concediere a salariatelor gravide (prevăzută în Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii și în legislația specială privind protecția salariatei gravide) se referă exclusiv la motive care au legătura directă cu starea acestora. Astfel, în decizia Curtii Constiționale nr. 1/2020, se arată că „salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decât cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârșirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului muncii pe motive economice”.

La fel se poate întâmpla și dacă sunteți în concediu de maternitate, iar firma dă faliment. Puteți rămâne fără serviciu doar în cazul reorganizării judiciare, a dizolvării sau a falimentului angajatorului. ,,În acest caz, încetarea contractului individual de muncă intervine ca urmare a încetării existenței uneia din părți’’, spun avocații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net