Cea mai bogată femeie din Braşovul medieval. Cine a fost Apollonia Hirscher, cea care a construit „Casa Negustorilor“

Puțini sunt cei care au auzit de numele ei, dar ea este una dintre figurile cele mai interesante din istoria Brașovului, iar la vremea ei era cea mai bogată femeie din cetate. Apollonia Hirscher a reuşit să adune o avere impresionantă într-o lume considerată a bărbaţilor. De asemenea, a fost cea care a construit „Casa Negustorilor“.

Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Brașovul medieval / Foto: HotelApollonia.ro
Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Brașovul medieval / Foto: HotelApollonia.ro

Apollonia Hirscher a fost o figură unică în istoria Brașovului. Născută la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit cu judele Braşovului, Lucas Hirscher (1482-1541). Alături de soțul ei, a reuşit să strângă o avere mare din comerț. Potrivit unei legende, în ciuda faptului că Lucas participa la negocieri şi semna contractele comerciale, cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia ar fi fost însăși Apollonia.

Toate acestea ies la iveală și se desăvârșesc mai ales după moartea soțului, în 1541. Ea a fost cea care a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere impresionantă. Deși nu se știe cu exactitate ce avere avea, nu i se spunea degeaba cea mai bogată femeie din Braşov.

„A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Braşovului”

„Apollonia Hirscher a făcut parte din Patricianatul Săsesc al vremii şi a fost una dintre cele mai interesante femei din istoria Braşovului. A provenit dintr-o familie bogată, iar în acele vremuri oamenii bogaţi, mai ales saşii care alcătuiau consiliului oraşului aveau mijloacele economice şi politice şi reuşeau să îşi sporească averea. A fost o femeie care şi-a depăsit condiţia, care avea conoştinţe despre comerţ. Faptul că provenea din Sibiu a ajutat-o, deoarece se ştie că saşii de aici erau mai deschişi la tot ce era la nou, iar saşii din Braşov erau mai conservatori.

A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Braşovului, iar meritele ei au fost apreciate de comunitate. Acum una dintre străzile oraşului îi poartă numele. Nu se ştie exact ce avere a avut pentru că nu avem un top Forbes al acelor vremuri, dar a fost una dintre cele mai bogate persoane ale oraşului“, explica Stelian Coşuleţ, şeful secţiei de istorie de la Muzeul de Istorie Braşov, relatează Adevărul.ro.

Apollonia Hirscher nu a urmărit doar să se îmbogăţească, ci a întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei pentru locuitorii cetăţii. Printre donaţiile către oraș se numără și „Casa Negustorilor“ (cunoscut ca Restaurant Cerbul Carpatin, situat la colţul Pieţei Sfatului şi a străzii Hirscher, care îi poartă numele). Clădirea s-a mai numit în trecut şi „Podul Bătuşilor”.

Legenda „Casei Negustorilor”

Casa era, la acea vreme (cu lungimea ei de 67,5 metri), cea mai mare construcţie din oraş și reflecta puternicul rol comercial al Brașovului. În jurul istoriei construirii clădirii s-au născut mai multe legende. Cea mai vehiculată spune că Apollonia Hirscher a construit-o în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată decedată câteva zile, s-a trezit din moarte clinică. Fata se îmbolnăvise de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii, doar că, la câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile.

Atunci când fiica ei a fost dezgropată, s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor.

Casa Negustorilor a fost terminată în 1545 şi este o clădire reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii renascentiste. Se spune că Apollonia Hirscher a construit-o în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată moartă câteva zile, s-a trezit din moarte clinică. Clădirea a fost construită pentru comunitate, Apollonia Hirscher nu a locuit acolo. Clădirea a fost făcută după un model Italian şi permitea intrarea căruţelor cu mărfuri, care apoi erau descărcate în interior. Practic tot ce avea nevoie o comunitate în materie de mărfuri se găsea la Casa Negustorilor. Braşovul a fost un mare centru comercial şi aici au existat aproximativ 50 de bresle“, a mai spus Stelian Coşuleţ.

În perioada 1960 – 1963, monumentul istoric cunoaște o transformare radicală, primind numele de Cerbul Carpatin. Noul complex oferea clienților săi mai multe spații, printre care: săli de restaurant, săli de protocol, o cramă, un bar de zi, o cofetărie și două terase.Imobilul denumit Cerbul Carpatin este monument istoric fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice din județul Brașov  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net