Cum dormeau oamenii în Evul Mediu. Ce este somnul bifazic

Obiceiurile de somn ale oamenilor au fost diferite în funcţie de epocă. În prezent, ni se pare ceva normal ca oamenii să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte, însă a fost așa dintotdeauna? Bineînțeles că nu. Se pare că în Evul Mediu, oamenii dormeau de două ori pe noapte, în ture de aproximativ patru ore, cu o pauză de două sau trei ore între, la miezul nopții.

În Evul Mediu, oamenii dormeau de două ori pe noapte / Foto: Pexels
În Evul Mediu, oamenii dormeau de două ori pe noapte / Foto: Pexels

Cartea lui Roger Ekirch, „At Day's Close: Night in Times Past”, a scos la iveală că strămoșii noștri împărțeau somnul în două părți, cu o pauză de două sau trei ore la miezul nopții, această practică numindu-se somn bifazic. Istoricul a a studiat subiectul somnului bifazic vreme de 16 ani, iar în acest timp a descoperit peste 500 de referințe istorice în care era descris obiceiul de somn al persoanelor care au trăit în vremuri străvechi.

Ce făceau oamenii în pauza de la miezul nopții?

Astfel, potrivit lui Roger Ekirk, cei din Evul Mediu se băgau la somn cu aproximativ două ore după lăsarea întunericului, se trezeau la miezul nopții și se culcau din nou câteva ore mai târziu. Prin urmare, trezitul la miezul nopții nu îi deranja absolut deloc, folosind acest timp în avantajul lor. Aceștia fie se ocupau de treburile casei, fie citeau, fie scriau sau purtau discuții cu membrii familiei, se rugau, ori mergeau în vizită pe la prieteni. Ba mai mult, se pare că în această perioadă oamenii făceau cel mai mult dragoste.

Interesant este că aceștia se trezeau fără ceas deșteptător, doar cu ceasul biologic, și indiferent de ce ocupație aveau, următorul pas era să se întoarcă la somn și să se trezească în zori sau după răsăritul Soarelui. Acesta se numea „somnul de dimineață”.

Somnul bifazic are rădăcini în perioada Imperiului Roman, fiind ulterior adoptat de călugări, care trebuiau să se trezească la miezul nopții pentru liturghie, iar mai apoi obiceiul s-a răspândit la toate categoriile sociale. De asemenea, acesta nu a fost practicat doar în Europa, istoricul găsind dovezi ale obiceiului și în Africa, Asia de Sud și de Sud-Est, America de Sub, Orientul Mijlociu și Australia. Acesta mai susține că somnul bifazic a fost abandonat de către europeni odată cu apariția electricității, pentru că nu mai era nevoie să te culci devreme, conform Atlas Geografic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net