Cea mai frumoasă clădire din București. Ce comoară ascunde în interior

O clădire elegantă se înalță maiestuos în centrul Bucureștiului. Istoria ei se întinde pe o perioadă lungă, având rădăcini în evenimentele din 1865.

Ateneul român este considerat cea mai frumoasă clădire din România / foto: Pixabay
Ateneul român este considerat cea mai frumoasă clădire din România / foto: Pixabay

Atunci, la inițiativa lui Constantin Esarcu, Vasile Alexandrescu Urechea și Nicolae Kretzulescu, a fost fondată Societatea Literară Ateneul Român, cu scopul de a extinde cunoștințele publicului prin cursuri și conferințe.

După exact două decenii, Societatea Literară Ateneul Român și-a schimbat sediul, devenind Palatul Ateneul Român. Noul sediu a fost construit pe locul unde se afla proprietatea poetului Ienăchiță Văcărescu, cunoscută ca Livada lui Văcărescu.

Însă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, fondurile s-au epuizat. Costurile construcției depășeau cu mult resursele financiare ale grupului de intelectuali. Astfel, a fost lansată o colectă publică sub lozinca „Dați un Leu pentru Ateneu”, care a salvat clădirea de la dezastru.

Istoria construirii Ateneului Român

Arhitectul francez Albert Galeron și arhitectul român Constantin Băicoianu, alături de Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu și Ion Gr. Cantacuzino, au colaborat pentru realizarea proiectului.

În cazul Ateneului Român, s-a luat în considerare riscul seismic, lucru rar pentru acea perioadă în București și în țară. Construcția a început sub patronajul Fundației Ecvestre Române, fundația circulară obligând arhitecții să proiecteze clădirea în formă sferică.

Pentru a conferi eleganță Palatului Ateneului Român, arhitecții principali, Albert Galeron și Constantin Băicoianu, au decis ca acoperișul clădirii să fie sub forma unei cupole.

Ce comoară ascunde Ateneul Român

Lucrările de construcție au decurs excepțional, iar Ateneul Român și-a păstrat până astăzi grația de odinioară. Clădirea seamănă cu un templu grecesc ionic, având 6 coloane frontale și 2 coloane laterale, iar fațada principală este construită în stil neoclasic.

Ateneul Român are o înălțime de 41 de metri, sala mare de concerte având un diametru de 28,50 metri, o înălțime de 16 metri și o capacitate de 794 locuri. Clădirea găzduiește săli de expoziții, săli de proiecții cinematografice, o bibliotecă, un depozit cu aproximativ 10 mii de cărți și Pinacoteca Statului.

Puțini români știu că Ateneul Român ascunde o adevărată comoară. La ornarea pereților au fost folosite foițe de aur, suprafețele fiind deosebit de rafinate. La aceste lucrări au contribuit multe echipe de ipsosari, printre cei mai străluciți meșteri ai vremurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
449016574 790492459883010 1579936202276165367 n jpg
image
image
image
image
image
image
ficat jpg
5cfd36c6c65034114c08d2872a43052d jpg
Tabula Regia Tg  Mures jpg
image png
heavy rain 4864257 1280 jpg
ODAmaD00NDAmaGFzaD1jYTVhMGQyNDBkZDBjM2M3NzJhZmUyMDlmMmFlODMzZA== thumb jpg
Banner test iq
dn1 in perioada interbelica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net