Cea mai veche pâine din lume se află într-un muzeu din România. Are 131 de ani și arată ca abia scoasă din cuptor
Știai că cea mai veche pâine din lume are 131 de ani, este în formă excelentă şi se află în proprietatea unui muzeu din România? Ea nu prezintă urme de mucegai, fiind intactă, și este recunoscută și omologată drept „cea mai veche pâine din lume”.
Cea mai veche pâine din lume are 131 de ani și este deținută de un muzeu din România. Experții au analizat pâinea și au constatat că este intactă și fără mucegai. World Record Academy din Miami, SUA, a declarat-o cea mai veche pâine din lume.
Pâinea a fost coaptă în Italia în vara anului 1892. A fost prezentată la Expoziția Italo-Americană organizată la Genova (10 iulie-4 noiembrie 1892), expoziţie care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.
„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, povestea profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, potrivit Adevărul.ro.
Pâinea a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii 1970
Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucișătorului Elisabeta, a obținut pâinea și a adus-o la Galați într-o cutie de sticlă. Pâinea a fost păstrată în casa sa până în mai 1915, când a fost donată directorul Școlii primare nr. 6 din Galați, Paul Pașa.
În 1939, Paul Pașa a donat întregul patrimoniu muzeistic al Școlii nr. 6 de Băieți. Acesta a cuprins 5.500 de obiecte, inclusiv „Pâinea din 1892", care a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii 1970, când regimul comunist a retras-o din spaţiu public.
„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras, deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, a mai declarat Cristian Căldăraru.
A fost redescoperită în anul 2009 și a intrat în Academia Recordurilor Mondiale
După ce a fost „pierdută" în colecțiile muzeului timp de aproape 40 de ani, „Pâinea de la Genova" a fost redescoperită în 2009, într-o stare excelentă de conservare. Atât muzeologii, cât și chimiștii alimentari interesați să afle de ce s-a păstrat atât de mult timp, și-au îndreptat din nou atenția către această pâine.
„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să rezistate până în zilele noastre”, a precizat dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, conform sursei menționate.
În 2019, aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galați, „Pâinea din 1892” a fost înregistrată la World Records Academy din Miami, SUA, cea mai mare organizație care verifică şi omologhează recorduri mondiale.
„„Avem plăcerea să vă informăm că Pâinea istorică deţinută de Muzeul de Istorie Galaţi a fost recunoscută, omologată şi publicată drept Cea Mai Veche Pâine din Lume, de către Academia Recordurilor Mondiale”, au transmis atunci reprezentanţii World Record Academy, Muzeului de Istorie Galaţi.