Ceauşescu și misiunea cu numele de cod „Plugușorul 89”. Momentul când teama marelui dictator a atins apogeul

Ultima actualizare:

În decembrie 1989, ca în fiecare an, Nicolae Ceaușescu urma să fie colindat de urători, în fața Palatului CC al PCR. Teama marelui dictator de a fi ţinta unor atentate căpătase cote de neimaginat, iar în ultimii ani ai regimului comunist, măsurile de securitate deveniseră draconice, astfel, a fost organizată misiunea de a îl păzi pe președinte în timpul festivităților. În arhivele Securității misiunea purta numele de cod „Plugușorul 89”.

„Plugușorul 89”, ultima misiune pentru protecția lui Nicolae Ceaușescu / Foto: Arhiva Click!
„Plugușorul 89”, ultima misiune pentru protecția lui Nicolae Ceaușescu / Foto: Arhiva Click!

„Ameninţările externe, cumulate cu o creştere extraordinară a nemulţumirilor populaţiei, manifestată inclusiv prin revolte de masă, precum cele din Valea Jiului (august 1977) sau Braşov (noiembrie 1987), au impus un nivel de alertă maximă în rândul structurilor însărcinate cu paza şi securitatea preşedintelui Ceauşescu“, arată Luminiţa Banu, în studiul „Direcţia a V-a Securitate şi Gardă: Pluguşorul sub… lunetă“, publicat în Caietele CNSAS (nr.2/2008), relatează Adevărul.ro. 

Articolul citat exemplifică organizarea unui eveniment tradițional de deszăpezire dedicat „liderului iubit” în decembrie 1989. Un plan de acțiune a fost întocmit pe 4 decembrie, dar documentul a replicat în mare măsură planul anului precedent. 

Potrivit acestuia, asigurarea <desfăşurării în condiţii ireproşabile> a <pluguşorului> necesita participarea de forţe provenind de la Direcţia a V-a a D.S.S.-ului, ofiţeri de securitate de la Inspectoratul Municipiului  Bucureşti, ofiţeri şi subofiţeri de la Miliţia Pază şi Ordine, un echipaj U.S.L.A., un echipaj antiterorism al Comandamentului Trupelor de Securitate, un echipaj de pompieri. Acţiunea era supravegheată şi de şase lunetişti”, mai arată Luminiţa Banu în articol. 

Prevederi incluse în planul de măsuri  pentru acţiunea „Pluguşorul ’89”

- întărirea dispozitivului de gardă, apărare şi intervenţie la sediul C.C. al P.C.R.; 

- instruirea unui dispozitiv premergător pe timpul executării lucrărilor de pavoazare şi instalare a mijloacelor tehnice de transmisie RTV şi sonorizare;

- executarea unui control riguros al documentelor de acces în sediile C.C. al P.C.R. şi C.C. al U.T.C. şi intensificarea controlului asupra obiectelor şi materialelor care se introduc în aceste obiective;

- descoperirea şi neutralizarea persoanelor bolnave mintal, precum şi a celor cu intenţii de penetrare a dispozitivului, concomitent cu luarea măsurilor de îndepărtare din preajma obiectivului

- interzicerea parcării sau staţionării autovehiculelor neautorizate în perimetrul sediului sau în imediata apropiere a acestuia;

- supravegherea executării controlului tehnic de securitate şi genistic în Piaţa Palatului R.S.R., spaţiile verzi şi împrejurimile sediului C.C. al P.C.R.

„Dacă pentru o manifestaţie la care era estimată participarea a cca. 5.000 de persoane erau mobilizate astfel de forţe, care a fost dispozitivul de securitate şi gardă din 22 decembrie? De ce acesta nu a ripostat în nici un fel? În cine au tras, ulterior, temuţii lunetişti, având în vedere că liderii „revoltei” au ieşit nevătămaţi din vâltoarea evenimentelor? Nu în ultimul rând, un astfel de document suscită inevitabile comparaţii cu terifiantele desfăşurări de forţe prilejuite în imediata contemporaneitate de diverse evenimente politice, deplasări sau vizite ale unei personalităţi politice sau ale alteia”, a mai notat, în studiul publicat în 2008, Luminița Banu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net