Cine a fost bărbatul care i-a împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. A povestit totul: „Primele gloanțe au pătruns în picioare”

Pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați. Chiar și în ultimele clipe de viață, un final după care se poate face un adevărat film de Oscar, cei doi dictatori și-au aruncat cuvinte grele, menite să le evidențieze încă o dată caracterul. Cel care i-a executat a povestit cum a decurs întregul proces și de ce crede că el a fost, de fapt, cel care i-a omorât pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște
Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște

Nicolae Ceaușescu a condus România din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989 și a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când, alături de soția sa, a fost executat. Imaginile cu sfârșitul celor doi dictatori au făcut înconjurul lumii.

Bărbatul care i-a executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu

Unul dintrei cei care i-au executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe 25 decembrie 1989 a fost militarul Ionel Boeru. Acesta a făcut dezvăluiri cutremurătoare de-a lungul timpului și și-a amintit cum, alături de alți şapte militari, a fost ales pentru o „misiune de gradul zero“, de către colonelul Suciu, la ordinul generalului Victor Stănculescu.

„Ne-a fost ordonată o adunare pe platou, la care au participat toate cadrele militare şi personalul civil al unităţii. Civilii au fost lăsaţi liberi, iar comandantul ne-a zis nouă, militarilor, că are nevoie de opt voluntari pentru o misiune specială. S-au oferit în jur de 20 de militari, din totalul de 50 câţi eram. Comandantul i-a ales pe cei opt, dintre voluntari, în funcţie de nevoile urgente ale unităţii. Am avut această şansă să particip la misiune”, a povestit acesta.

Căpitanul Ionel Boeru și cei șapte subofițeri din subordinea sa nici nu bănuiau pe cine merg să execute și ce urma să se întâmple. Astfel, pe data de 25 decembrie ora 13:20, a început procesul soților Ceaușescu. Alături de 15 oameni în camera unde a fost improvizat tribunalul, la baza militară 01417 din Târgoviște, Ionel a primit ordin să îi execute pe cei doi dictatori dacă există vreo încercare de a fi salvați.

„Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept – îi urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberărilor”, a povestit acesta, relatează tabloidul britanic Mirror.

Cei doi dictatori și-au dorit să fie împușcați împreună

Potrivit acestuia, în acele clipe, marele dictator ar fi încercat să își liniștească soția, șoptindu-i că vor fi achitați și vor scăpa, însă lucrurile nu au fost exact cum se aștepta. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu,14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Cei doi și-au dorit să fie împușcați împreună, iar cererea le-a fost acceptată. Drumul către zidul de execuţie a fost unul de groază pentru cei care aveau misiunea de a-i lichida pe cei doi dictatori.

„Trecusem de colţul clădirii. Priveam zidul din faţă care, deşi aflat la 20 de metri, era atât de departe. Eram într-o stare de surescitare maximă, încordat până la extenuare. Spaimă, mânie, nerăbdare, teama de a nu rata, chinul înaintării spre zid. Parcă mergeam la spânzurătoare. Parcă eu însumi eram condamnatul. Mă aşteptam să cadă cerul pe mine, să crape pământul, să fiu înghiţit. Nu vedeam decât zidul, zidul care parcă se clătina, parcă se depărta, parcă se prăbuşea. Trebuia să omor, iar gândul ăsta mă paraliza şi-mi era teamă să nu-mi cedeze nervii, să nu-mi explodeze inima, să nu-mi pierd minţile”, a mai povestit Ionel Boeru.

Totodată, acesta și-a amintit că, în drumul spre locul de execuție, dictatorul a început să cânte fragmente din „Internaționala”, iar, înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile soților Ceaușescu, a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”.

De ce crede că el a fost cel care i-a executat pe Nicoale și Elena Ceaușescu

Ionel Boeru a rememorat și de ce crede că el a fost, de fapt, cel care i-a omorât pe Nicolae și Elena Ceaușescu:

Am vrut să mă asigur că am gloanțe, așa că am verificat. Știam că mai am 29 de gloanțe. Le-am amintit băieților să pună puștile pe automat și, când am dat ordinul, au tras. Eu am tras primele gloanțe – trei rafale din AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceaușescu cum a căzut în genunchi și spre spate. Primele gloanțe i-au pătruns în picioare și arma s-a ridicat și următoarele au intrat în trunchi.

Am tras următoarea rafală înspre ea. A căzut pe stânga. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă pe automat și a tras glonț cu glonț. Celălalt nu a tras decât mai târziu, când erau deja la pământ. Cred că era traumatizat. Aşa că sunt sigur că gloanţele mele i-au ucis pe amândoi”.

După ce au fost executaţi, soţii Ceuşescu au fost înveliţi în pături militare şi foi de cort, pentru a fi transportaţi spre Bucureşti, cu elicopterul. Ionel Boeru a ieşit din armată în anul 2002.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net