Cel mai gălăgios animal din lume. Zgomotele insuportabile pe care le face pot aduce leziuni grave timpanului uman
Există un animal ale cărui zgmote insuportabile pe care le fac aduc leziuni grave timpanului uman.
Este vorba despre maimuța urlătoare. Mai multe specii de urlători sunt distribuite pe scară largă în America Centrală și de Sud. Acestea sunt cele mai mari maimuțe din Lumea Nouă și ating, în general, lungimi de aproximativ 40–70 cm, excluzând coada de 50–75 cm.
Cum arată o maimuță urlătoare
Urlătorii sunt maimuțe cu barbă robustă, cu aspect cocoșat și cozi prensile cu blană groasă, care sunt goale pe partea inferioară a vârfului pentru a permite o prindere mai bună. Părul este lung și gros și, în funcție de specie, este de obicei negru, maro sau roșu. Urlătorii se caracterizează prin extinderea osului hioid într-un organ mare, asemănător unei cochilie, în gât, care dă rezonanță vocii. În legătură cu hioidul mărit, urlătorii au un gât mare, fălci proeminente și fețe înclinate înalte.
Vocile lor se aud de la 5 km
Urlătorii trăiesc în grupuri în teritorii ale căror granițe sunt trasate prin meciuri urlătoare cu clanurile vecine. Vocile lor se aud de la 3 până la 5 km (2 până la 3 mile) la amurg, în zori și în timpul furtunilor. Urlătorii sunt maimuțe care se mișcă lentă, care de obicei stau pe ramurile cele mai de sus și rareori coboară la pământ. Se hrănesc în principal cu frunze. Când sunt în mișcare, urlătorii progresează în grupuri ordonate conduse de obicei de un bărbat bătrân. Nașterile sunt de obicei singure și au loc în orice perioadă a anului, scriu cei de la Britannica.com.
Câți decibeli poate suporta un om
Un om poate auzi în mod normal sunete între 0 și 130 dB. 0 decibeli reprezintă auzul uman sau pragul auditiv (nivelul de la care putem începe să auzim sunete). 130 dB este pragul durerii (nivelul maxim de sunet pe care îl putem auzi fără să simțim durere intensă și să ne afecteze instantaneu auzul).
În intervalul 0-130 dB, putem auzi orice sunet de la foșnetul frunzelor, la oameni care vorbesc și păsările cântând sau cântând muzică. Cu toate acestea, sunetele care încep de la 80 dB pot fi dăunătoare, iar de la 110 dB în sus pot provoca disconfort și daune ireversibile.
Figura de mai jos arată nivelul de decibeli al sunetelor comune pe care oamenii le pot auzi. Nivelurile de decibeli marcate cu verde sunt sigure pentru auzul uman, în timp ce cele în roșu dăunează urechilor noastre, scriu cei de la Decibelpro.
La apogeu, sunetul produs de maimuțele urlătoare poate să ajungă până la 140 de decibeli. Prin comparație, un avion de luptă produce la decolare un zgomot de 130 de decibeli.