Cele mai mari viteze ale vântului măsurate pe Pământ. Care este recordul pentru România

Pe cât este de frumoasă, pe atât de distrugătoare poate deveni. Nu degeaba se spune că nu te pui cu forța naturii. Devine înfricoșătoare când se schimbă la față și se dezlănțuie sub formă de furtuni, tornade, cutremure, inundații sau avalanșe. Istoria le-a consemnat. Nu puține au fost cazurile când și-a arătat forța distructivă prin fenomene meteorologice fantastice. Vântul, de exemplu, și-a arătat puterea ajungând la viteze halucinante.

Forța inimaginabilă a vântului

image

 Conform definiției de dicționar, vântul este mișcarea naturală perceptibilă a aerului, sub forma unui curent de aer care suflă dintr-o anumită direcție. Este provocat de diferența de presiune existentă între două regiuni ale atmosferei.

De-a lungul timpului, omenirea a avut parte de nenumărate furtuni care au provocat rafale de vânt de o forță inimaginabilă.

În timpul uraganelor sau tornadelor, vântul poate avea viteze de peste 300 de km/h.

Până în urmă cu 4 ani, recordul de viteză al vântului (fără a include tornadele) aparținea stației meteorologice de la Mount Washington (New Hampshire), Statele Unite ale Americii, aflată la 1.917 m altitudine.

În 1934, anemometrul special fabricat pentru Muntele Washington a măsurat o viteză de 371.76 km/h, potrivit meteomania.

Câțiva ani mai târziu, Biroul Național de Meteorologire al SUA a verificat aparatul și i-a confirmat acuratețea.

Dar nimeni nu se aștepta la ce a urmat în 1996. Ciclonul tropical Olivia avea să intre în istorie.

S-a format la 3 aprilie 1996 în Teritoriul de Nord al Australiei și a coborât spre sud-vest, intensificându-se rapid.

Miercuri, 10 aprilie 1996, pe insula Barrow, care se află în largul coastei Australiei de vest, a fost măsurată cea mai mare viteză a vântului înregistrată vreodată pe Pământ (fără a include tornadele). Viteza vântului la rafală a atins 407 km/h.

Anemometrul care a înregistrat colosala forță a ciclonului aparținea, însă, unei companii private, Chevron.

Așa că Biroul de Meteorologie din Australia nu a înregistrat datele imediat, deoarece validitatea aparatului a fost pusă sub semnul întrebării.

Abia după 14 ani măsurătoarea a fost omologată, iar acum deține recordul mondial pentru cea mai rapidă viteză a vântului (în afara tornadelor) de pe Pământ.

Recordul pentru România

În România, viteza vântului este raportată în kilometri pe oră. Cu toate acestea, din 2010, Organizația Aviației Civile Internaționale recomandă măsurarea în metri pe secundă pentru raportarea vitezei vântului atunci când se apropie de piste, înlocuind recomandarea anterioară de utilizare a kilometrilor pe oră (km/h).

Poate să pară un pic ciudat, dar și în România putem împărți recordurile în vânturi non-tornadice și cele provocate de tornade, precizează sursa citată.

Cea mai mare viteză a vântului măsurată în România (exceptând tornadele și zonele montane înalte) a fost măsurată cu un aparat omologat la stația București-Băneasa, în timpul marelui viscol din februarie 1954: 126 km/h.

În munții Bucegi și Făgăraș, însă, deseori vântul a depășit 150 km/h.

Dar există o măsurătoare efectuată în anul 1966, la Cotnari, în județul Iași, unde vântul ar fi atins 200 km/h. Dar din cauza aparatului folosit, o giruetă, nu a fost consemnată ca fiind un record.

Recordul pentru tornade

Dacă ne referim la tornade, atunci vorbim despre viteze ale vântului chiar mai mari decât cele generate de uragane și cicloni tropicali. La data de 3 mai 1999, în apropiere de Oklahoma City (SUA), s-a format una dintre cele mai puternice tornade de pe pământ. Viteza măsurată a vântului a fost de nu mai puțin de 512 mk/h

Tornada a ucis 36 de persoane și a provocat pagube de peste un miliard de dolari.

Tornadele din România

De-a lungul istoriei moderne, România a avut parte de peste 200 de tornade. Cele mai puternice dintre ele au fost Tornada din Ardeal din 13 mai 1912  și din Tornada de la Făcăeni, din județul Ialomița, din 12 august 2002.

Deși viteza vântului nu a fost măsurată cu niciun aparat, tornadele au fost incluse în categoria F3+, în funcție de daunele și stricăciunile făcute.

Așa că se estimează că viteza vântului a avut între 252 – 330 km/h, probabil cea mai mare viteză a vântului din istoria României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net