Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Evitaţi oalele din aluminiu şi cupru!

Ultima actualizare:

    O variantă pentru a găti sănătos este să folosiţi vase din lut şi din sticlăfoto: Hepta
O variantă pentru a găti sănătos este să folosiţi vase din lut şi din sticlăfoto: Hepta

O alimentaţie sănătoasă începe cu alimente proaspete provenite din surse sigure, dar la fel de important este şi felul în care acestea sunt preparate. Dacă până acum nu ştiai care sunt cele mai sănătoase vase pentru gătit, Click! te ajută să-şi achiziţionezi tot ce ai nevoie în bucătărie pentru ca mâncarea ta să fie delicioasă şi să nu prezinte niciun risc atunci când o consumi.

Mâncarea poate deveni extrem de periculoasă dacă este preparată în oale din aluminiu sau din cupru. Dacă îţi este greu să alegi cele mai sănătoase vase pentru gătit, este bine să ştii părerea specialiştilor. Preyente în aproape toate bucătăriile, vasele din aluminiu nu sunt ceamai bună opţiune pentru o gospodină. Aluminiul poate exercita în corp un efect de tulburare a sistemului hormonal şi din acest motiv contactul obiectelor de gătit cu mâncare nu este cel mai fericit. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer. Acest metal este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice, realizată de Departamentul de sănătate al SUA. O altă recomandare este să nu gătiţi în folie de staniol şi nu păstraţi niciun produs alimentar în recipiente de plastic, ci doar din sticlă, ceramică sau inox.

Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Teflonul, un material controversat

În comerţ, există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări. Aşadar, odată învelişul deteriorat, este bine să nu mai folosiţi vasul. În privinţa teflonului există deja controverse pe piaţă. Au apărut studii care fac legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenţa acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar şi a cadmiului şi plumbului. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a cerut companiilor să înlocuiască PFOA cu alte materiale.

Vasele din cupru sunt şi ele de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, însă limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Atunci când gătim, o cantitate mare de cupru poate ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii şi există riscul intoxicării. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.

Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Oale din lut şi recipientele din sticlă sunt cele mai sigure

Vasele din lut, inventate acum mii de ani, sunt în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu alimentele şi emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite. Alte vase în care puteţi găti sănătos sunt cele din sticlă. Acestea sunt perfecte şi rezistă fără nicio problemă la temperaturi înalte. Pentru cuptor ceramica şi sticla sunt cele mai importante. Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa atunci când gătim la temperaturi ridicate. Vasele din yena sunt de asemenea o variantă sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ele sunt făcute să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor. 

Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Tigăile din ceramică trebuie aruncate când se deteriorează

Ceramica este, de asemenea, un material potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros. Când se deteriorează trebuie aruncate! Tigăile din material antiaderent trebuie schimbate o dată la 2-3 ani. În plus, unele studii spun că tigăile din acest material pot fi cancerigene dacă temperatura depăşeşte 260 de grade. Foarte practice şi rezistente sunt şi vasele din inox. Este indicat să le folosiţi însă doar la fierbere şi mai puţin la coacere. Inoxul este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Când cumpăraţi un vas din inox, aveţi grijă să nu aibă în interior elemente care susţin coada vasului şi care, de obicei, sunt confecţionate din aluminiu.

Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Oalele din email nu prezintă riscuri

Vasele din email, sunt sigure atâta timp cât nu sunt deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură, ele trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert, indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri. Şi wok-ul poate fi o soluţie atunci când vrei să găteşti sănătos. pe lângă faptul că reduce mult cantitatea de ulei folosită, îţi permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor. La capitolul instrumente, cele mai indicate sunt cele din lemn, pentru că nu există riscul de a se transfera substanţe toxice în mâncare. Indiferent de vasul în care aţi gătit, nu încălziţi mâncarea la microunde. Această variantă distruge vitaminele,glucidele, lipidele din alimente. În plus, radiaţiile emanate la microunde cresc şi de 10-12 ori cantitatea de bisfenol A dintr-un recipient de plastic. Contaminarea cu produşii din plastic se face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă, de genul brânzeturilor, lactatelor şi dulciurilor. Când cumpăraţi caserole de plastic este bine să verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net