Celebrul fotbalist care a luat-o pe Zoia Ceaușescu de pe străzi. Unica fiică a lui Nicolae și a Elenei era hărțuită de toată lumea
Presa elenă l-a inclus pe fostul internaţional în cercul rudelor familiei Ceauşescu în preajma Revoluţiei din 1989, la baza articolelor a fost cartea „În spatele cortinei”, scrisă de Jonathan Wilson.
Zoia Ceauşescu, refugiindu-se în casa „Monstrului” Gloria de odinioară a Stelei povesteşte despre gestul pe care l-a făcut Zoiei Ceauşescu, singura fiică a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu.
„Știau ceva, dar nu era chiar așa. Era Zoia Ceaușescu, Dumnezeu s-o ierte, care era în apartamentul meu, nu Valentin.
După Campionatele Mondiale din anul 1990, am semnat un contract cu Fiorentina. Aproape că ne mutasem la Florența, așa că apartamentul nostru din Calderon era complet gol.
În august, Zoia a fost eliberată din închisoare (n.r.- fusese închisă în decembrie 1989 pentru sabotarea economiei naționale), iar casa și alte bunuri i-au fost confiscate.4
Nu am aproape încotro. Apoi i-am dat o mână de ajutor. I-am lăsat cheia apartamentului și a stat mult timp cu noi. Mă bucur că am putut să-l sprijinim în această perioadă foarte grea.
Este un gest de umanitate”, a comentat Lăcătuş în ziarul Ring, publicat de adevarul.ro.
Grecii au remarcat şi participarea lui Valentin Ceauşescu la Steaua Bucureşti. Mi-au amintit că bărbatul era liderul neoficial al Stelei în 1983, fără acordul părinților săi de a participa la un astfel de proiect: „Ceaușescu nu credea că fotbalul este atât de important încât să participe, dar Valentin a muncit din greu pentru clubul chiar a ratat ajunul Crăciunului din acest motiv.”
Ce relație a avut Lăcătuș cu familia Ceaușescu
Marius Lăcătuș a fost un fotbalist celebru în România, cunoscut mai ales pentru perioada sa la Steaua București, unde a jucat între 1982 și 1995. Legătura sa cu familia Ceaușescu este în principal legată de faptul că în perioada regimului comunist în România (între 1965 și 1989), sportul, inclusiv fotbalul, era puternic influențat și controlat de regimul politic.
În cazul lui Marius Lăcătuș, precum și al altor sportivi de performanță, se presupune că exista o anumită relație sau colaborare cu autoritățile comuniste.
Fotbaliștii care evoluau la echipele de top, cum era Steaua București, erau adesea considerați reprezentanți ai statului în competițiile internaționale și erau sub atenta supraveghere a regimului comunist.
Totuși, nu există informații concrete care să indice o legătură personală specifică sau o relație specială între Marius Lăcătuș și familia Ceaușescu în afara contextului sportiv și politic al epocii respective.