Cine a fost „Cenușăreasa din Vrancea”, cântăreața de muzică indiană din România care a murit în singurătate și sărăcie

I se spunea „Cenușăreasa din Vrancea”, însă numele ei real era Maria Amarghioalei, iar pseudonimul pe care și-l alesese, Naarghita, înseamnă în limba hindi „Cântec pentru cei luminaţi”. A fost extrem de populară în perioada ei de afirmare, reuşind să o impresioneze chiar pe Indira Ghandi, primul ministru al Indiei, însă, după mulți ani pe scenă în care și-a încântat publicul cu muzică indiană, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă singură, cu o pensie mizeră.

Naarghita, cântăreaţa de muzică indiană din România / Foto: Colaj captură video
Naarghita, cântăreaţa de muzică indiană din România / Foto: Colaj captură video

Născută pe 14 ianuarie 1939 la Pufești, în județul Vrancea, Maria Amarghioalei, cunoscută cu numele de scenă Naarghita, a fost o cântăreață și o dansatoare cu mare priză la publicul de la noi din țară. Avea doar 3 anișori când părinții ei s-au despărțit și a fost crescută de bunici până a venit la mama ei în Capitală.  

Timp de patru ani a luat lecții de coregrafie la Palatul Pionierilor din București, iar în 1956 s-a alăturat trupei de balet a Teatrului „Constantin Tănase” ca figurantă, luând în același timp lecții de canto clasic. Ceva mai târziu, a văzut întâmplător filmul indian „Vagabondul”, regizat de Raj Kapoor, și a fost puternic impresionată de producția studiourilor Bollywood, care a avut un succes fenomenal în rândul publicului românesc de la acea vreme.

Din acel moment, a început să fie pasionată de muzica indiană și a învățat cântecele de pe coloana sonoră a filmului, a înregistrat muzica cu un magnetofon adus în sala de proiecție, a studiat piesele în detaliu și a învățat pronunția cuvintelor după ureche. Ulterior, a căutat informații despre cultura indiană și a studiat-o cu ajutorul Centrului Hindi. Un profesor de la Universitatea din Bucureşti a ajutat-o să-şi procure primul sari, costumul indian tradiţional, fapt care a încurajat-o să producă primele înregistrări cu muzică indiană de film.

L-a cunoscut pe idolul ei, Raj Kapoor

În 1959, Maria Amarghioalei a înregistrat primul disc la Electrecord și cam în aceeași perioadă și-a ales numele de scenă Naarghita. În 1967, Indira Gandhi a remarcat-o pe Naarghita în timpul unei vizite pe care a făcut-o în România şi, uluită de talentul artistei, i-a cerut să viziteze India. Nouă luni mai târziu, cântăreața a ajuns la New Delhi.

Cu această ocazie, românca face cunoştinţă cu idolul ei, actorul Raj Kapoor. La scurt timp, cei doi deveneau cei mai buni prieteni, iar artistul indian ajungea până în punctul în care să se îndrăgostească de Naarghita.

„Pentru mine a fost o vizită în paradisul artei. M-a întâmpinat un bărbat fermecător, cu pielea albă şi cu ochi albaştri. Aflase despre performanţele mele, era curios cine este fata născută în Carpaţi, care interpreta cântece indiene. Când cântam mă asculta cu atenţie. L-am intrebat odată, în glumă, dacă este ...fan al meu. Mi-a spus că e vorba de mai mult”, avea să mărturisească mai târziu cântăreaţa, relatează Adevărul.ro.

A murit în anonimat și sărăcie

Din 1977, a dispărut din atenţia publicului şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă singură, cu o pensie mizeră. „Mi-am vândut absolut tot, tot ce am avut: mobila stil Ludovic al XVI-lea, am vândut pianul, am vândut cărţile preţioase. După ce am plătit toate cheltuielile, facturile, mi-au rămas de mâncare 40 de lei pe lună. Și m-am descurcat cu 40 de lei pe lună”, mărturisea Naarghita, la un post de televiziune, cu puţin timp înainte de a muri.

Nu numai că a renunţat la scenă şi la celebritate, dar fosta cântăreaţă nu a apelat la nimeni pentru ajutor, deşi condiţia ei financiară era jalnică. Maria Amarghioalei a murit în anonimat și sărăcie la București, pe 26 februarie 2013, la vârsta de 74 de ani, trupul neînsufleţit fiind descoperit de nepoata ei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net