Cine e patroana Pro TV! Ce avere are cea mai bogată femeie din estul Europei

După moartea lui Petr Kellner, magnat în domeniul media/comunicații, patron al televiziunii Pro TV din România și cel mai bogat om din Europa de Est, într-un accident de elicopter, puțini erau cei care știau numele soţiei sale. Renata Kellnerova a preluat frâiele afacerii și a ajuns să fie cea mai bogată femeie din Europa de Est.

Renata Kellnerova, patroana Pro TV, cea mai bogată femeie din Estul Europei / foto: Arhiva Click!
Renata Kellnerova, patroana Pro TV, cea mai bogată femeie din Estul Europei / foto: Arhiva Click!

În 1991, Petr Kellner a înființat un fond pentru a achiziționa acțiuni în 202 companii. Acest fond, denumit PPF Group, a ajuns să controleze al şaselea pachet de active disponibil la acel moment și, de-a lungul timpului, a acumulat o participaţie de 20% la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurări din Cehia, care a stat la baza averii lui Kellner. În 2013, după ce şi-a vândut activele de asigurări către grupul italian Generali pentru 3.3 miliarde de dolari, a ieșit din acea afacere.

Cu active de 43 de miliarde de dolari, PPF a devenit unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Cehia, iar Petr Kellner și-a folosit succesul pentru a se extinde pe piețele rusești și chinezești, aflate în plină expansiune. Cu toate acestea, după ce invazia Rusiei în Ucraina a bulversat evoluțiile geopolitice și mediul de afaceri, multe companii, inclusiv PPF, au decis să acorde prioritate creșterii mai aproape de casă.

„Sarcina mea este să îmi pregătesc copiii” 

Într-un interviu, soția lui Petr Kellner, Renata Kellnerova, a mărturisit că a trecut printr-o perioadă dificilă când a trebuit să se familiarizeze cu operaţiunile complexe ale grupului PPF după moartea bruscă a soţului ei.

„Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF şi apoi să încep să dezvolt din nou afacerile. Mi-am dat seama că PPF este importat pentru mine şi că sarcina mea este să îmi pregătesc copiii astfel încât să aibă posibilitatea să preia conducerea grupului la rândul lor”, a declarat Renata Kellnerova, relatează Adevărul.ro.

Renata Kernelova, care a preluat frâiele la PPF, a început să lase o amprentă semnificativă asupra companiei. Ea a fost cea care a supervizat o schimbare majoră dinspre Asia, cândva o sursă importantă de venituri, către piețele occidentale.

Ea a ales un nou director executiv și a pus capăt colaborării cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai fostului său soț. De asemenea, a readus compania sub controlul deplin al familiei, cumpărând acțiunile deținute de doi acționari minoritari, și s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în Consiliul de administraţie ale unui nou holding care deţine toate activele grupului.

Are o avere de peste 11 miliarde de dolari

După ce a devenit cea mai bogată femeie din regiune, cu o avere netă estimată la 11.8 miliarde de dolari, împreună cu familia sa, Kellnerova dedică din ce în ce mai mult timp deciziilor cheie în materie de investiții. Ea evidențiază importanța colaborării strânse cu directorul general de la PPF, Jiri Smejc, ca parte esențială a abordării sale.

„Dacă situaţia o cere, putem lua decizii cu privire la unele tranzacţii într-un singur weekend. La PPF ne mândrim că suntem foarte sensibili când vine vorba să reacţionăm la oportunităţile de investiţii”, a declarat Renata Kellnerova.  

PPF a încheiat, sub condurea sa, mai multe tranzacţii importante. Aceastea au inclus vânzarea unui pachet de control, în valoare de 2.15 miliarde de euro, la operaţiunile de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est către grupul Emirates Telecommunications Group Co. Divizia de finanțare pentru consumatori a grupului PPF, Home Credit Group BV, a încheiat, în 2022, o tranzacție evaluată la aproximativ 615 milioane de euro. Prin această tranzacție și-a vândut afacerile din Filipine și Indonezia.

Acest lucru a permis PPF să revină la profitabilitatea de dinaintea pandemiei, cu un profit net de 709 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023. În comparație, în prima jumătate a anului 2022, PPF a suferit pierderi în valoare de 406 milioane de euro.

Deși nu există un cronogramă precis privind retragerea totală din Asia, Kellnerova a subliniat că „accentul principal al afacerii noastre s-a mutat spre vest în ultimii trei ani”.

Datorită noilor fonduri, PPF caută noi noi oportunități de achiziții în Europa. Cele mai mari tranzacții sunt achiziționarea unei participații în InPost SA, cea mai mare companie de comerț electronic din Polonia, și achiziționarea unei unei părți în grupul german de televiziune ProSiebenSat.1 Media SE.

Randamentele pe termen scurt nu reprezintă criteriul principal

PPF va continua să-și mențină investițiile în cele patru domenii principale: servicii financiare, telecomunicaţii, media şi e-commerce, dar „asta nu exclude micile investiţii oportuniste”. „De accea, randamentele pe termen scurt nu sunt principalul parametru pe care îl avem în vedere atunci când analizăm o oportunitate de investiţii", a concluzionat Renata Kellnerova.

PPF administrează câteva posturi de televiziune și companii media online în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME). Printre altele, PPF Group deține postul românesc de televiziunea PRO TV și celelalte afaceri media din jurul său.

Petr Kellner a fost, la un moment dat, cel mai bogat din Cehia, cu o avere estimată la 19 miliarde de dolari, dar a murit la vârsta de 56 de ani, într-un accident de elicopter, în Alaska, pe 27 martie 2021. Era căsătorit și avea 4 copii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net