Cine este, de fapt, mimul din Sibiu, care a fost interzis în centrul istoric: „O decizie luată să mă umilească”

Ultima actualizare:

Dacă ați trecut măcar o dată prin centrul vechi al Sibiului, în ultimele aproape două decenii, este imposibil să nu fi observat mimul care la fiecare spectacol stradal încântă pe toată lumea.

Toni Văruți nu vrea să plece din Centrul Istoric al Sibiului / foto: arhivă personală
Toni Văruți nu vrea să plece din Centrul Istoric al Sibiului / foto: arhivă personală

Deși au trecut peste 15 ani de când face spectacole în centrul orașului Sibiu, cu personajul Charlot, la ultima sa cerere la primăria din Sibiu, Toni Văruți, căci acesta este numele lui real, a primit un răspuns care l-a revoltat foarte tare, scrie euronews.ro.

Se pare că, din cauza motivului că „deranja”, Toni Văruți și personajul lui, a fost relocat în zona bulevardului Mihai Viteazu, care începe la 2 kilometri de centrul istoric.

Artistul spune că va refuza să se mute de pe trotuar, într-o zonă comercială, fără turiști. Mimul din Sibiu susține că a avut reprezentații stradale peste tot în Europa și întotdeauna a primit autorizație pentru zona centrală.

Problema lui nu i-a lăsat, totuși, pe oameni din indiferenți. Peste 1300 de persoane au semnat o petiție online prin care cer ca artistul să se întoarcă în zona istorică a orașului.

„Părerea mea e că faptul ca m-au mutat e doar o dorință de a descuraja prezența mea la Sibiu. Nu cred ca domnul de la primărie se așteaptă ca eu să mă duc să performez numărul în cartierul ăsta, nu e posibil. Numărul meu e pentru turiștii care vin să se relaxeze, nu pentru oamenii care se duc să își facă piața.

E o decizie luată cu cinism exagerat, e evident o decizie luată ca să mă umilească, nu poți să trimiți un artist stradal undeva la periferia unui oraș nu mi s-a întâmplat asta în niciun oraș din Europa”, a declarat mimul, potrivit sursei menționate mai sus.

Cum își motivează Primăria Sibiu decizia

Într-un răspuns oficial, Primăria Sibiu se scuză și spune că artistul Toni Văruți practic, ar fi blocat circulația oamenilor prin zona comercială.

„În acea perioadă au fost alte cereri din partea unor artiști stradali, iar pe strada Nicolae Bălcescu funcționează foarte multe terase pe domeniul public - spațiul public trebuie organizat. Trebuie să se circule, există spațiul comercial, dar și artistic.

Noi am încercat să aducem actul cultural aproape de public, și în cartiere, cât mai aproape de cetățean să se bucure de aceste momente.”, este punctul de vedere al Primăriei Sibiu.

Povestea de viață pe scurt a lui Toni Văruți

Toni Văruți are acum 50 de ani și s-a născut la Reghin. Pe când avea trei ani, părinții s-au mutat la Dăbuleni. S-a înscris la Facultatea de Științe Economice, la Craiova, pe care nu a reușit să o termine, iar apoi a plecat la Sibiu, unde a absolvit Psihologia, meswrie pe care nu a practicat-o, dar l-a ajutat foarte tare în ceea ce face acum.

„Când am crescut, am vrut să mă fac tractorist, era pasiunea mea cea mai mare. Am reușit să-mi îndeplinesc visul, am permis de tractorist”, glumea Toni, într-un interviu pentru PressAlert din 2018.

Înainte de a se decide că vrea să fie mim, bărbatul povestește că a fost taximetrist, agricultor, la un moment dat a deținut și o discotecă. Însă recunoaște că „în niciuna dintre meserii nu am fost statornic”, pentru că nu s-a regăsit.

A început să facă artă stradală în anul doi de facultate, la Sibiu, iar apoi a plecat cu un prieten care cânta la flaut în Franța, timp de două luni.

„Am ales această meserie din pasiune. Îmi place că sunt mereu în mijlocul oamenilor, îmi plac oamenii, nu sunt un om al îngrădirilor sociale. Eu regăsesc în publicul meu o expresie a naturaleții umane individuale.

Această meserie mă menține viu și tânăr. Pot spune că prin activitatea mea creez mici, scurte terapii, pentru că o terapie are ca finalitate starea de bine. Starea de bine a publicului meu se manifestă prin zâmbet, prin râs, doar că în această terapie și eu sunt pacient”, explica mimul în cadrul aceluiași interviu.

În anul 2010, Toni Varuti s-a decis să încerce să facă show-uri în stradă și în România, s-a stabilit la Sibiu, locul unde a început totul, dar acum, visul lui pare să fie aproape să se încheie.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net