De ce a dispărut una dintre marile civilizații din istoria omenirii. S-a aflat după 500 de ani de ce au murit milioane de azteci

Ultima actualizare:

După aproape 500 de ani de la prăbușirea societății aztece, oamenii de știință au reușit să confirme ceea ce a cauzat dezastrul care a lăsat în urmă moartea a milioane de oameni. Într-un studiu recent publicat în revista științifică Nature Ecology and Evolution, cercetătorii au dezvăluit că boala mortală care a ucis aztecii a fost, cel mai probabil, o formă de ciumă enterică, provocată de o bacterie numită Paratyphi C.

Aztecii. Foto: arhiva.
Aztecii. Foto: arhiva.

Aztecii au fost loviți de un dezastru medical fără precedent în secolul XVI-lea

În secolul al XVI-lea, națiunea aztecă a fost lovită de un dezastru medical fără precedent. Oamenii s-au confruntat cu simptome de febră și dureri de cap, iar apoi boala a făcut ravagii, curmând viețile a milioane de oameni. Până în 1550, aproximativ 80% din populația aztecă, adică 15 milioane de oameni, fuseseră exterminați de această epidemie necruțătoare.

Localnicii de atunci au numit această boală devastatoare „cocoliztli", termenul în limba aztecă Nahuatl care înseamnă ciumă. Folosind probe de ADN din dinții victimelor descoperite în cimitirele de cocoliztli, cercetătorii au identificat agentul patogen bacterian responsabil pentru această tragedie istorică - Paratyphi C.

Bacteria Paratyphi C, vinovatul principal

Paratyphi C., o subspecie a bacteriei Salmonella enterica, este cunoscută ca fiind cauza febrei enterice, o boală care se răspândește prin intermediul alimentelor sau al apei contaminate. Studiul a arătat că această bacterie a fost prezentă în mod clar în rândul victimelor ciumei aztece, consolidând teoria că Paratyphi C. a fost vinovatul principal pentru dezastrul care a lovit imperiul aztec.

Cercetătorii au sugerat că această bacterie mortală a fost probabil adusă în Mexic de către coloniștii europeni, care au fost deja familiarizați cu aceasta și au dezvoltat imunitate împotriva ei. Cu toate acestea, pentru azteci, care nu fuseseră niciodată expuși la acest agent patogen, boala a fost devastatoare, lăsând în urmă un dezastru uman fără egal.

Pe lângă confirmarea cauzei ciumei, studiul susține, de asemenea, că epidemia a fost declanșată de colonizatorii europeni, care au adus cu ei această boală mortală în timpul cuceririi Americii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net