Comuna din România care ar fi devenit bogată, dacă nu venea Revoluția. Acum a ajuns o ruină

Autoritățile din comuna Mătăsari, din Gorj, au început să dărăme blocurile care au rămas nefinalizate după 1989 și au devenit un pericol pentru localnici. Înainte, comuna era un loc de unde mii de oameni din toată ţara mergeau să adune cărbune. Mătăsari ar fi ajuns oraş, dacă nu venea Revoluţia.

Blocurile din Mătăsari au ajuns o ruină Foto: Facebook
Blocurile din Mătăsari au ajuns o ruină Foto: Facebook

Câți locuitori avea comuna Mătăsari în 1989

Comuna Mătăsari avea peste 10.000 de oameni, în 1989. Acum nu mai este nici jumătate din populația de atunci. Minele din zonă au fost închise una după alta, iar mulți din foștii minieri au părăsit localitatea. În urma lor au rămas blocuri întregi nelocuite.

Nu găseai locuință aici. Cum s-au închis minele, nu mai aveam locuri de muncă, au plecat toți", a declarat un fost miner, pentru Observatornews.ro. „Este o imagine a nepăsării administrației locale de 20 de ani. Nu numai aceste blocuri părăsite. Și în fondul locativ care este locuit sunt condiții precare. Subsolurile sunt pline, canalizarea se scurge la subsol, apa curentă a fost introdusă în 2019, foarte târziu. Înainte se făcea focul, cu sobe și oamenii, ușor, ușor, au părăsit localitatea", a declarat un consilier local. 

Clădirile din Mătăsari vor fi demolate 

În luna februarie, primăria comunei Mătăsari a anunțat că plătește 800.000 de lei unei societăți de profil care se ocupă de demolarea clădirilor. „Blocurile sunt construite din anul 1984-1985. Nu au fost finalizate niciodată. Nu mai exista vreo soluție pentru reabilitarea lor. Localitatea noastră s-a depopulat foarte mult.

Am ajuns de la 10.000 de locuitori la 5.000, în prezent. Nu există cereri pentru acordarea de locuințe. Reabilitarea blocurilor ar fi însemnat costuri foarte mari și o investiție nu este rentabilă. Trebuie făcută o expertiză, iar aceasta costă foarte mult", a declarat viceprimarul comunei Mătăsari, potrivit adevărul.ro.

Am încercat să le valorificăm, dar nimeni nu a dorit să le preia, nici măcar gratuit“, a spus viceprimarul localității Mătăsari Dorin Ionescu. „Lucrările se desfășoară foarte bine. Deocamdată, eliberăm terenul și, apoi, o să stabilim ce destinație vor avea. Cel mai probabil, se vor amenaja parcări și spații verzi“, a spus viceprimarul. 

Consilierul local, Ion Buzărin (USR), susține, în schimb, că se putea găsi o modalitate de reabilitare: „Se puteau realiza locuințe pentru tineri prin ANL și nu a fost făcută o expertiză tehnică cu privire la reabilitarea lor. Primăria nu a încercat să le finalizeze. Materialul rezultat este dus într-o fostă haldă minieră. Se putea folosi la amenajarea de drumuri sau terenuri“ 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net