Cum arăta, de fapt, Moș Crăciun. Puțină lume știe cine este omul din spatele legendei și ce legătură are cu Moș Nicolae. FOTO

Cercetătorii au reușit să construiască adevărata înfățișare a lui Moș Crăciun, cu ajutorul craniului Sfântului Nicolae. Care este, de fapt, legătura dintre cei doi și ce descoperiri au fost făcute.

Moș Crăciun / Foto: Shutterstock
Moș Crăciun / Foto: Shutterstock

Cum arată chipul real al lui Moș Crăciun

Deși Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt două personaje complet diferite, sărbătorite la date distincte, totuși Moș Crăciun este inspirat de Sfântul Nicolae din Myra (Turcia). În occident, cele două figuri sunt recunoste drept „aceeași entitate” și au aceleași valori.

Sfântul Nicolae din Myra a inspirat figura olandeză a lui Sinterklaas, care ulterior s-a transformat în America, în Moș Crăciun. Figurile celor doi au fost consolidate de campaniile publicitare la Coca-Cola din 1930, dar și de literatura și filmele specifice. În timp ce la noi în țară Moș Nicolae și Moș Crăciun au 2 chipuri diferite, în afara țării, imaginile lor semnifică aceeași tradiție la nivel mondial.

Cu toate acestea, nu există nicio imagine actuală a adevăratului Nicolae, însă este singurul care a existat în realitate. Aproape toate imaginile cu acesta au apărut după moartea sa, în 343 d.Hr. Astăzi, potrivit cercetărilor științifice, fața reală a lui Moș Nicolae a fost reconstruită pe baza craniului său și pe datele din istorie ale Imperiul Roman.

Chipul real al lui Moș Crăciun / Foto: adevărul
Chipul real al lui Moș Crăciun / Foto: adevărul

Autorul principal al studiului, Cicero Moraes a precizat că fața recunostruită sugerează un „aspect puternic și blând”, potrivit adevărul. De asemenea, acesta menționează că înfățișarea lui este „ciudat de compatibilă” cu descrierea din poemul „A visit from St. Nicholas” (1823). Această lucrare este una dintre cele mai semnificative și importante în tradiția Crăciunului și este sursa de inspirație pentru creația lui Moș Crăciun.

 „Craniul are o structură foarte robustă, care dă naștere unei fețe puternice, iar dimensiunile sale pe axa orizontală sunt mai mari decât media. Această trăsătură, combinată cu o barbă deasă, este foarte similară cu imaginea pe care o avem în minte atunci când ne gândim la Moș Crăciun”, spune creatorul. 

„Imaginea lui Moș Crăciun așa cum o știm astăzi își are originea într-o ilustrație creată de Thomas Nast”

Cicero a mai explicat cum Sfântul Nicolae, sărbătorit la data de 6 decembrie, a evoluat în legenda populară contemporană. 

„Reforma Protestantă, condusă de Martin Luther, a fost o mișcare care a dus la dispariția devoțiunii față de Sfântul Nicolae în multe țări. O excepție remarcabilă a fost Olanda, unde legenda lui Sinterklaas – o variantă lingvistică a numelui Sfântului Nicolae – a continuat să fie vie și influentă, chiar și în coloniile olandeze. Una dintre aceste colonii a fost orașul New Amsterdam, care astăzi poartă numele de New York.

Aici, legenda lui Sinterklaas a fost adaptată și anglicizată, devenind Santa Claus. În această versiune, Moș Crăciun era descris ca un bătrân care pedepsea copiii neascultători și îi răsplătea pe cei cuminți cu daruri.

 Imaginea lui Moș Crăciun așa cum o știm astăzi își are originea într-o ilustrație creată de Thomas Nast pentru revista Harper's Weekly la începutul anului 1863. Aceasta a fost inspirată, la rândul său, de celebra descriere din poemul «A Visit from St. Nicholas», atribuit lui Clement Clarke Moore, publicat în 1823.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
tocator jpeg
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
Salam de Sibiu FOTO Shutterstock
viză SUA
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
catedrala malta cavaleri  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net