Cum încercau nemții să convingă soldații români să dezerteze în Primul Război Mondial

Țara noastră a trecut prin clipe dificile în timpul Primului Război Mondial, iar, la fel ca acum, pe lângă rezultatele luptelor, propaganda juca, de asemenea, un rol extrem de important. Iar deși nu mulți români știu acest lucru astăzi, manifeste germane erau aruncate de-a lungul țării, îndemnând soldații români să dezerteze și să meargă în Muntenia.

Cum încercau nemții să convingă soldații români să dezerteze / foto: Getty Images
Cum încercau nemții să convingă soldații români să dezerteze / foto: Getty Images

Primul Război Mondial a fost un moment de cotitură pentru destinul țării noastre, în care soarta întregii țări a fost în pericol.

Potrivit celor de la historia.ro, Muntenia a fost ocupată de către trupele Puterilor Centrale (mai precis, Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, cât și Bulgaria) iar numai Moldova rămăsese liberă. Astfel, guvernul român s-a refugiat la Iași, împreună cu familia regală.

Însă, pe lângă luptele sângeroase, propaganda juca, de asemenea, un rol important în percepție pe care oamenii o aveau asupra acestui conflict. Iar trupele germane au încercat să convingă cât mai mulți români să dezerteze din armata țării lor, promițând pace și liniște.

Manifestele folosite de către germani

Se pare că în manifestele lansate de către Comandamentul German de Armată se promitea soldaților români că toți cei care deja dezertaseră trăiau foarte în zonele ocupate de germani. Un text al unui astfel de manifest, cu grafia originală, poate fi citit mai jos!

„Soldaţi Români,

„Bărbaţi români de seamă şi purtarea întregei populaţiunei din Muntenia au dovedit guvernului german că poporul român n’a dorit războiul, ci s’a lăsat târi de către politicienne orbiţi.

Cea mai mare, cea mai bogată şi cea mai frumoasă parte a patriei voastre, Muntenia, este astăzi mai ruditoare decât în timp de pace, sondele lucreză ca şi înainte, comerciul şi industria sînt în floare.

Pentru că voi, români, să puteţi mări încă producţiunea şi să serviţi prin aceasta patriei voastre, guvernul german s’a hotărît în următoarele pe care vi le face cunoscut aci:

Fiecare soldat român care de buna voie va trece la noi nu va fi tratat ca prisonier, ci va fi trimes acasă la dânsul pentru că să traiasca in libertate ca şi in pace cu femeia şi copii lui căutându-şi de treabă.

Vă dăm înapoi patria voastră ca locuinţa liberă si Germania se ţine de cuvânt.

Comandamentul german de armată.

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră”, scia în manifestul german, potrivit sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net