Curiozități despre unul dintre cele mai importante monumente istorice din România. Ce nu știai despre Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia este destinația ideală pentru cei care vor să pășească spre o călătorie în timp, fiind un loc încărcat de istorie și de cultură și, totodată, reprezintă unul dintre cele mai populare locuri de recreere atât pentru români, cât şi pentru turiştii străini atrași de frumusețea acestuia.

Ce nu știai despre Palatul Mogoșoaia / Foto: Captură video
Ce nu știai despre Palatul Mogoșoaia / Foto: Captură video

Situat în apropiere de București, Palatul Mogoșoaia ascunde un întreg complex istoric, care se întinde pe o suprafață de 36 de hectare, în localitatea Mogoșoaia din județul Ilfov, la aproximativ 15 kilometri distanță de centrul Capitalei. Data începerii construcției nu este cunoscută cu exactitate, se știe doar că a fost construit până în anul 1702 de Constantin Brâncoveanu, care a început să cumpere pământ în această zonă în 1681. Lucrările au fost finalizate pe data de 20 septembrie 1702, potrivit pisaniei de pe latura de răsărit a clădirii.

Palatul Mogoşoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 120 de ani. Ulterior, a trecut în proprietatea familiei Bibescu. Când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu întreaga sa familie, după anul 1714, palatul a fost transformat în han. A fost răscumparat de domnitorul Ştefan Cantacuzino, nepot de frate al Stancăi Cantacuzino, mama lui Constantin Brâncoveanu, după care a revenit în proprietatea familiei Brâncoveanu şi a rămas în posesia acesteia până la începutul secolului al XIX-lea, relatează Historia.ro.

A fost confiscat de autoritățile comuniste

În 1911, a fost vândut prinţului George-Valentin Bibescu, care i l-a oferit soţiei sale, Martha Lahovary, drept cadou de nuntă, iar în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, a fost devastat de otomani. O nouă distrugere a clădirii a avut loc în timpul revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu la 1821, iar în 1832, după moartea acestuia, palatul a rămas moştenire fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat, iar prin căsătoria ei cu domnitorul Gheorghe Bibescu, a trecut în posesia familiei acestuia.

Palatul Mogoșoaia a fost confiscat în 1948 de către autoritățile comuniste, până în 1957 clădirea fiind pur și simplu devastată şi devalizată, colecţiile de artă fiind furate de comuniști şi dezmembrate. A fost restaurat începând cu anul 1977, de atunci funcționând ca muzeu.

Palatul Mogoşoaia adăposteşte în prezent Muzeul de Artă Brâncovenească şi este un important punct de atracţie turistică. Clădirea principală clădire a complexului de la Mogoşoaia este Palatul construit de Constantin Brâncoveanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net