Cuvântul banal care dă bătăi de cap multor români! Mulți se exprimă greșit fără să își dea seama
Chiar dacă suntem vorbitori nativi ai limbii române, nu înseamnă că aceasta nu mai are niciun secret pentru noi! Există nenumărate detalii gramaticale care ne pot pune în dificultate, iar dacă dorim să ne exprimăm corect, mai ales în scris, nu trebuie să ezităm să verificăm lucrurile într-un dicționar! Iar o problemă care pune adesea probleme românilor este diferența dintre „aceeași” și „aceiași”.
Probabil că mulți dintre noi nu se gândesc prea mult la regulile gramaticale atunci când vorbesc și trebuie să folosească acești termeni. Ce-i drept, depinzând de cât de repede vorbim, sau de accent, poate că nici nu sesizăm ușor diferența dintre cele două cuvinte. Însă, atunci când vine vorba de a ne exprima în scris, devine foarte important să știm cum trebuie utilizați acești termeni!
Ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, se pare că ambele cuvinte sunt corecte în limba română, însă ele sunt folosite pentru genuri diferite!
Care este forma corectă
„Ambele forme, care derivă din pronumele demonstrativ „acelaşi”, sunt corecte, cu menţiunea că fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr. Dacă pornim chiar la definiţia din dicţionar pentru ‘aceeaşi’ vedem că este forma singulară la feminin, în cazurile nominativ-acuzativ. ‘Aceiași’ pe de altă parte este forma de plural, genul masculin, în cazul nominativ-acuzativ”, explică, conform sursei citate, Bogdan Cristea, profesor de limba română.
Mai precis, cuvântul „același” este forma de singular, masculin, a acestui pronume demonstrativ. Însă, atunci când vine vorba despre forma de plural, pentru genul masculin este necesar să folosim cuvântul „aceiași”, în timp ce pentru genul feminin, gramatica limbii noastre ne spune că termenul corect este „aceleași”.
„Confuzia şi în cele din urmă eroarea apare şi la vorbitori experimentaţi întrucât pronunţia celor două forme derivate din pronumele demonstrativ este aproximativ aceeaşi. Un mic exerciţiu mintal de identificare a genului substantivului la care face referire forma folosită ar ajuta la identificarea formei corecte, care se impune în contextul respectiv”, mai explică, conform sursei, profesorul Bogdan Cristea.