De ce catolicii sărbătoresc Paștele mai devreme decât ortodocșii. Motivul pentru care este diferență de o săptămână

Ultima actualizare:

Pentru credincioșii ortodocși, ziua de astăzi reprezintă Duminica Floriilor, despărțindu-ne doar o săptămână de Paște, celebrat, în acest an, pe 16 aprilie. Însă, catolicii, sărbătoresc Învierea Domnului chiar în această zi! Ei bine, dacă v-ați întrebat de ce Paștele catolic are loc mai devreme decât cel ortodox, Click! vă va lămuri cu privire la aceste diferențe.

Diferența se datorează calendarelor diferite / foto: Shutterstock
Diferența se datorează calendarelor diferite / foto: Shutterstock

Suntem deja cu toții obișnuiți cu faptul că, data Paștelui, diferă între confesiunile creștine. Deși, atunci când vine vorba despre discuția despre data sărbătorii, majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu ideea că această particularitate aparține doar Bisericii Catolice, în realitate, mai multe confesiuni creștine sărbătoresc Paștele astăzi, cum ar fi creștinii evanghelici și reformați. Ei bine, această situație se datorează diferenței dintre calendarele diferite folosite de către biserici, mai precis, între calendarul iulian și cel gregorian, conform informațiilor oferite de historia.ro!

După cum știm cu toții, Paștele este o sărbătoare cu dată schimbătoare, formula de calcul, pentru a-i determina data, avându-și originea în secolul IV. Atunci, primul sinod ecumenic a avut loc la Niceea (astăzi Iznik, Turcia). Astfel, Paștele este sărbătorit în prima duminică după prima Lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, care cade întotdeauna în perioada 22 martie - 25 aprilie. Exceptând unele excepții specifice, asta înseamnă că sărbătoarea nu poate pica niciodată înainte de 21 martie. Ei bine, motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc la date diferite Paștele, este datorat decalajului dintre calendarul iulian și cel gregorian!

Anul 2698, ultima dată când ortodocșii și catolicii vor sărbători Paștele în același timp

Calendarul iulian, folosit de către Biserica Ortodoxă, a fost introdus de către Iulius Cezar. Deși, la vremea lui, a revoluționat Imperiul Roman, acesta are și unele „probleme”. Una dintre acestea este că, în cele din urmă, cauzează un decalaj între anul calendaristic și cel astronomic, decalaj care a început să fie din ce în ce mai vizibil odată cu trecerea secolelor.

Pentru a remedia această problemă, Papa Grigore al XIII-lea, a inițiat o reformă a calendarului, armonizându-l cu anul astronomic, în anul 1582. Cu toate că, creștinismul occidental a început să folosească noul calendar gregorian, ortodocșii, precum și alte rituri creștine din Est, au păstrat formatul vechi, Iulian.

Astfel, creștinii ortodocși și cei catolici serbează Paștele la date diferite, iar pe măsură ce decalajul calendarului iulian față de realitatea astronomică va crește, această diferență va deveni iremediabilă. Ultima dată când cele două rituri creștine au sărbătorit Învierea Domnului împreună a fost în 2017, următoarea ocazie fiind în 2025. Iar, excluzând vreo potențială schimbare de calendar, ultima oară când va fi posibil pentru catolici și ortodocși să sărbătorească Paștele împreună va fi în anul 2698, conform greekreporter.com

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net