De ce este tot mai dificil ca românii să-și găsească chirie în Belgia: „Dacă vii cu un astfel de nume, ești refuzat din start"

Ultima actualizare:

Ciprian Petcu, un român stabilit în Belgia de 14 ani, a vorbit recent în emisiunea „Departe de România” despre procesul său de integrare în țară și despre provocările întâmpinate pe piața locativă.

În  Belgia e greu să găsești chirie / foto: Pixabay
În Belgia e greu să găsești chirie / foto: Pixabay

„Am avut privilegiul de a avea suportul surorii mele, ceea ce m-a diferențiat de experiența obișnuită a migranților. Având un sprijin în Belgia, am avut acces la adăpost și susținere în timp ce lucram temporar prin intermediul unei agenții de muncă temporară.

Cu toate acestea, închirierea unei locuințe a fost dificilă, deoarece proprietarii erau reticenți în a închiria unor persoane străine. Sora mea, Florinela, a fost garantul nostru în această situație, oferind siguranță financiară pentru chiria sau eventualele daune. Am avut o experiență mult mai ușoară decât cei care au venit în Belgia fără niciun sprijin”, a explicat Ciprian, potrivit site-ului știridindiasporă. 

În ceea ce privește piața locativă din Belgia, Ciprian a subliniat că este extrem de competitivă și dezechilibrată. „Este dificil să găsești o locuință atât pentru români, cât și pentru belgieni. Este o piață dominată de vânzători, unde mulți aspiranți la închiriere sunt nevoiți să concureze pe liste de așteptare cu zeci de alte persoane. Proprietarii aleg deseori în funcție de criterii precum stabilitatea locatarului sau nivelul salarial", a adăugat el.

Autoritățile din Belgia lucrează să elimine din discriminare

Referitor la politicile guvernamentale, Ciprian a menționat că statul belgian încearcă să faciliteze accesul migranților la locuințe, intervenind pentru a reduce discriminarea pe criterii etnice sau de origine.

„Statul a intervenit pentru a impune reguli care să limiteze cerințele excesive din partea proprietarilor, cum ar fi cererea de dovadă a salariului sau preferința pentru anumite nume. Cu toate acestea, există încă provocări legate de discriminare și stereotipuri, dar nu înseamnă că sunt omniprezente în toate situațiile”, a concluzionat el.

Emisiunea "Departe de România" a găzduit nu doar un invitat, ci trei membri ai unei familii de români din Belgia: Ciprian, sora sa Florinela și nepoata lor, Andreea Adam, studentă la Drept în Belgia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net