De ce se urăsc de moarte grecii și turcii. Nu se înțeleg sub nicio formă!

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt marcate de o istorie tumultuoasă, conflicte teritoriale și diferențe culturale profunde. De-a lungul secolelor, cele două națiuni au fost implicate în războaie, dispute teritoriale și conflicte diplomatice care continuă să alimenteze tensiuni și astăzi. Dar ce stă la baza acestei relații pline de animozitate?

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt marcate de o istorie tumultuoasă. Foto: arhiva.
Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt marcate de o istorie tumultuoasă. Foto: arhiva.

Grecia a fost sub ocupația Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani

Tensiunile dintre Grecia și Turcia își au rădăcinile în trecutul imperial al regiunii. Grecia a fost sub ocupația Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani, până la Revoluția Greacă din 1821. Acest eveniment a marcat începutul unui lung proces de eliberare și formare a statului grec modern, dar și o ruptură ireversibilă între cele două popoare.

În schimb, prăbușirea Imperiului Otoman și formarea Turciei moderne sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk, la începutul secolului XX, a dus la redefinirea granițelor și identităților naționale, dar și la conflicte teritoriale directe. Cel mai notabil episod a fost Războiul Greco-Turc (1919–1922), în care ambele părți au suferit pierderi semnificative.

Cel mai mare punct de tensiune între Grecia și Turcia este Cipru

Unul dintre cele mai mari puncte de tensiune între Grecia și Turcia este Cipru, o insulă situată strategic în Marea Mediterană. După obținerea independenței față de Marea Britanie în 1960, Ciprul a fost scena unor conflicte violente între comunitățile grecești și turcești.

În 1974, Turcia a invadat nordul insulei ca răspuns la o lovitură de stat sprijinită de Grecia, care urmărea anexarea Ciprului. De atunci, insula a fost divizată: partea de nord este controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia, în timp ce partea de sud este Republica Cipru, membră a Uniunii Europene. 

Disputele teritoriale din Marea Egee reprezintă un alt motiv pentru care Grecia și Turcia nu se pot înțelege. Grecia deține peste 6.000 de insule, dintre care doar 227 sunt locuite, în timp ce Turcia are aproximativ 500 de insule. Problema granițelor maritime, a spațiului aerian și a drepturilor de exploatare a resurselor naturale creează frecvent tensiuni între cele două țări.

Diferențele culturale și religioase

Pe lângă conflictele teritoriale, diferențele culturale și religioase contribuie la menținerea distanței dintre cele două popoare. Grecia este majoritar ortodoxă, în timp ce Turcia este predominant musulmană. De-a lungul timpului, aceste diferențe au fost folosite pentru a alimenta stereotipuri și resentimente reciproce.

Deși ambele țări sunt membre NATO, relațiile dintre Grecia și Turcia sunt și astăzi complicate. Dispute precum drepturile de foraj în Mediterana de Est sau problema migrației au dus la escaladări diplomatice în ultimii ani. Totuși, contextul internațional și apartenența la alianțe precum NATO sau Uniunea Europeană fac un conflict deschis puțin probabil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
coaja banana jpg
somn (1) jpg
image png
image png
holiday 4369987 1280 jpg
Post intermitent, foto Shutterstock jpg
Interiorul unui avion -pasageri  FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net