De unde vine, de fapt, numele stațiunii Costinești? Puțină lume știe ce ascunde trecutul acestei destinații de pe litoral

Ultima actualizare:

Costineștiul este una dintre cele ma populare stațiuni din România. De-a lungul timpului și-a câștigat renumele de „stațiunea tineretului”, însă puțini știu de unde și-a luat locul acest nume. Ei bine, numele se trage de la un mare politician pe care l-a avut țara noastră.

Cum a luat naștere stațiunea Costinești
Cum a luat naștere stațiunea Costinești

Cine a fost Emil Costinescu, fondatorul stațiunii tineretului

Potrivit site-ului turismistoric.ro, Emil Costinescu (1844, Iaşi - 1921, Bucureşti) a rămas în istorie drept un finanțist ilustru, magnat al industriei, politician liberal, deputat, primar al Capitalei, dar, în special, ca ministru al Finanțelor al României. Tot de numele lui se leagă și nașterea stațiunii tineretului. 

O minte ageră și viziunea clară îl califică pe Emil Costinescu ca un lider dinamic. S-a născut în familia unui arhitect și economist cu educație pariziană. În ceea ce îl privește pe Emil, acesta și-a deschis drumul profesional ca jurnalist în redacția ziarului „Românul". Curând, pasiunea pentru politică îl conduce spre PNL, iar în 1876 obține primul său mandat de deputat, aducând cu sine și expertiza sa financiară în calitate de consilier al partidului.

În 1880, în momentul în care Banca Națională a României lua naștere, Costinescu a fost printre cei care au pus bazele acestei instituții și, timp de 6 ani, a îndeplinit rolul de director. În 1897, Costinescu se îndepărtează de Banca Națională și pune bazele Băncii Generale Române, devenind directorul său principal pentru o lungă perioadă de timp.

Eminescența sa în domeniu este recunoscută, iar de trei ori, între 1902 și 1916, ocupă funcția de ministru al Finanțelor. Contribuția sa constă în stabilirea unor linii clare pentru administrarea transparentă a fondurilor publice și promovarea necesității dezvoltării unei industrii naționale diversificate, cu fabrici ample, pentru a reduce importurile.

Cum a luat naștere stațiunea Costinești

Povestea stațiunii Costinești este legată de numele lui Costinescu. Ca magnat industrial și latifundiar, Emil Costinescu achiziționează o proprietate pe malul mării, în zona ce va deveni ulterior stațiunea Costinești. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Costinescu colonizează regiunea cu populație germană, denumită ulterior „germanii dobrogeni". În ciuda numărului inițial modest de 48 de gospodării, comunitatea se dezvoltă rapid, căpătând numele „Costinești" după numele fondatorului său.

În 1940, majoritatea coloniștilor germani și urmașii lor aleg să părăsească Costineștiul, migrând în Germania. Cu toate acestea, locul lor este luat de români, care continuă să dezvolte și să îmbogățească așezarea. În 1949, localitatea primește statutul de stațiune, devenind astfel stațiunea Costinești. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sarmale in Japonia Captura Video HaiHui în doi jpg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net