Ce a explodat la Costinești? Nu au fost găsite resturi de mină marină: „Să nu excludem un atac hibrid al rușilor”
Explozia de la Costinești, despre care toată presa a scris că ar fi fost cauzată de o mină marină care s-a lovit de dig, este învăluită în mister. Experții militari sunt confuzi pentru că la fața locului nu au fost găsită resturi rezultate din fragmentarea unei mine marine ca urmare a unei explozii. Specialiștii se abțin acum de la mai multe comentarii. „Un atac hibrid al rușilor” este o variantă care nu trebuie exclusă, a spus un expert militar.
„Mina marină reprezintă instrumentul ideal pentru un război hibrid, din cauza neasumării. Nu știi de unde provine, iar statul care a lansat-o poate nega că el este vinovat și este foarte greu să dovedești contrariul”, a explicat pentru HotNews.ro Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă al marinei române. El a mai precizat că nu ar putea fi exclus faptul că mina care ar fi explodat ieri la Costinești să fie parte a unui astfel de atac hibrid al rușilor.
Semne de întrebare și „dubii extrem de mari”
Există mai multe semne de întrebare cu privire la incidentul de la Costinești, iar expertul militar Constantin Ciorobea, contraamiral și ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, le-a explicat unul câte unul, precizând că are „dubii extrem de mari”.
„Îmi mențin dubiile cu privire la acest incident. Sigur, a fost o explozie, dar pare să nu fi fost vorba de o mină marină mai ales că până acum trebuia să descoperim în zonă multe resturi metalice. Când o astfel de mină explodează partea de sus a corpului ei se fragmentează în bucăți de metal cât palma, iar mare parte dintre ele ar fi ajuns pe mal. Apoi, partea inferioară a minei se duce la fund, iar în acest caz întâlnim bucăți cât două palme. În ambele cazuri vorbim fragmente metalice mari, ușor de descoperit de cei sosiți la fața locului. Aceștia au găsit la locul exploziei numai câteva fragmente de piatră din dig care ar fi putut fi produse în urma oricărei explozii și nu neapărat în urma detonării unei mine, dar nu și bucățile metalice
Apoi, de la începutul războiului noi am descoperit cinci mine. În plus, în timp, mai multe mine din cel de-al Doilea Război Mondial au rămas după ce a fost curățat barajul de apărare din zona litorală și au ajuns pe plajă în diverse locuri. Nici măcar una dintre aceste mine nu au explodat. Au fost detonate de echipele de intervenție pe sol. Drept urmare, am dubii mari că explozia de la Costinești a fost produsă de o mină marină. Acest caz este mai degrabă de competența poliției, Gărzii de Coastă sau a SRI. Poate vorbim de o amenințare locală, nu știu ce să zic, dar, repet, nu cred că am avut de a face cu o mină marină. Dubiile mele sunt extrem de mari”, a subliniat contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, citat de Adevărul.
România va primi „un vânător de mine”
Expertul militar a mai spus că din acest an țara noastră va deține un vânător de mine de proveniență britanică cu echipamente de ultimă oră.
„Tot mai rar se va utiliza echipa de scafandri sau dragoarele pentru că astfel de nave au un mare dezavantaj, există riscul să se lovească de mine. Până la sfârșitul acestui an va ajunge la noi, din câte știu eu, primul vânător de mine de proveniență britanică care în final va avea echipamente de ultimă oră. Navele au senzori de moderni care descoperă și localizează mina. În zona acesteia se trimite apoi un un ROV (Remote Operating Vehicle), un soi dronă maritimă, care are alți senzori pentru identificarea și clasificarea țintei. Dacă vorbim de o mină și nu de un altfel de corp, ulterior, drona este trimisă să plaseze în zona acesteia material exploziv care mai apoi este detonat. Deci se va schimba cu totul filozofia atunci când vorbim de distrugerea minelor marine scăpate de sub control”, a precizat contraamiralul (r) Constantin Ciorobea.