Descoperire extraordinară: Ce mâncau peștii acum 60 de milioane de ani
O descoperire fascinantă realizată recent în Danemarca a dezvăluit detalii neașteptate despre dieta peștilor din perioada în care dinozaurii încă populau Pământul.

Muzeul din East Zealand a anunțat că un fragment fosilizat de vomă, datând de acum aproximativ 66 de milioane de ani, a fost descoperit pe Stâncile din Stevns, un sit inclus în patrimoniul UNESCO, potrivit The Guardian.
Descoperirea fosilei: urmele trecutului ascunse în cretă
Peter Bennicke, un vânător amator de fosile, a găsit fragmentul în timpul unei plimbări pe faimoasele stânci situate la sud de Copenhaga.
La prima vedere, descoperirea a părut a fi un bloc obișnuit de cretă. Însă, după o analiză mai atentă, Bennicke a observat fragmente neobișnuite, care s-au dovedit a fi bucăți de crin de mare fosilizate, ascunse în compoziția blocului.
Fosila a fost dusă la muzeu pentru examinare, iar experții au confirmat că aceasta datează de la sfârșitul erei Cretacice, în perioada în care Pământul era dominat de dinozauri și alte viețuitoare preistorice.
Un puzzle al lanțului trofic preistoric
Conform cercetătorilor, voma fosilizată conține resturi din cel puțin două specii diferite de crini de mare – animale marine care trăiau pe fundul mării în era Cretacică.
Aceste crini de mare au fost consumați de un pește care, ulterior, a regurgitat părțile scheletice pe care nu le-a putut digera.
„Acest tip de descoperire este considerat foarte important pentru reconstrucția ecosistemelor din trecut, deoarece oferă informații esențiale despre ce animale erau consumate de altele”, a declarat Muzeul din East Zealand într-un comunicat de presă emis luni.
De ce crinii de mare
Paleontologul Jesper Milan, implicat în studierea descoperirii, a explicat natura dietetică a crinilor de mare: „Crinii de mare nu reprezintă o dietă foarte hrănitoare, deoarece sunt formați în mare parte din plăci calcaroase ținute împreună de câteva părți moi.” Cu toate acestea, fosila descoperită oferă o imagine unică asupra comportamentului alimentar al peștilor din acea perioadă.
„Avem aici un animal, probabil un fel de pește, care acum 66 de milioane de ani a consumat crini de mare de pe fundul mării Cretacice și a regurgitat părțile scheletice”, a adăugat Milan.