Descoperire tulburătoare pe fundul „Marii Găuri Albastre”. Scafandrii au reușit în sfârșit să ajungă în cel mai misterios loc din lume
Scafandrii au ajuns în sfârșit pe fundul „Marii Găuri Albastre” din Belize, însă ce au descoperit acolo, i-a uimit pe toți specialiștii. Lucruri absolut tulburătoare se află în adâncul acestei emblematice zone.
Marea Gaură Albastră, descoperiri șocante
Marea Gaură Albastră este o impresionantă dolină marină din Caraibe, situată în apropierea coastei Belize, care a uimit turiștii și oamenii de știință de-a lungul timpului. Cu un diametru de aproximativ 318 metri și o adâncime de 124 de metri, aceasta este una dintre cele mai atractive destinații ale țării.
Această frumoasă gaură, caracterizată de o formă aproape perfect circulară, a stârnit interesul cercetătorilor încă de când a fost descoperită, dar rămâne în mare parte neexplorată din cauza lipsei echipamentelor adecvate.
În 2018, o expediție finanțată de miliardarul Richard Branson a avut loc în Marea Gaură Albastră, devenind ulterior virală, demonstrând cât de uimitoare și misterioasă poate fi natura.
Echipa de la Aquatica Submarines, inclusiv Branson însuși, a explorat fundul găurii cu scopul de a realiza o hartă 3D a interiorului acesteia. Cu toate acestea, la adâncimi de aproximativ 90 de metri, viața a dispărut, datorită unui strat gros de hidrogen sulfurat toxic care a împiedicat oxigenul să pătrundă în profunzime.
„Am găsit scoici și cochilii de scoici și crabi pustnici care căzuseră în gaură și se sufocaseră", a declarat Erika Bergman, unul dintre specialiștii care au luat parte la expediție.
Locul de veci al unor scafandri
Descoperirile echipei au inclus obiecte inedite, cum ar fi o sticlă de Coca-Cola de doi litri, o cameră GoPro pierdută și chiar două corpuri umane, care au fost asociate cu cei trei scafandri dispăruți într-o expediție anterioară în Marea Gaură Albastră. Aceste descoperiri au avut o profundă încărcătură emoțională, iar autoritățile au decis să lase în pace locurile de odihnă ale acestor oameni.
„Am găsit locul de odihnă a câtorva oameni și am anunțat cu mult respect guvernul din Belize unde i-am găsit. Toată lumea a decis că pur și simplu nu vom încerca nicio recuperare. Este foarte întunecat și liniștit acolo jos, pur și simplu îi lăsăm să rămână", a declarat Bergman.
Pe lângă aceste aspecte sumbre, expediția a revelat și stalactite, formațiuni de gheață care au dovedit că Marea Gaură Albastră a fost cândva o peșteră uscată cu o bogată viață preistorică. Oamenii de știință cred că peștera s-a format în timpul ultimei ere glaciare, cu aproximativ 14.000 de ani în urmă, și a fost inundată și prăbușită odată cu încheierea Epocii de Gheață, dând naștere Mării Găurii Albastre.
Cu toate că acest loc fascinant atrage atenția și curiozitatea, cercetătorii avertizează că Marea Gaură Albastră nu va exista pentru totdeauna, deoarece cascadele de nisip continuă să o umple treptat. Reacționând la știrile online despre expediție, mulți oameni și-au exprimat șocul față de descoperirile tulburătoare și uimitoare făcute în această locație extraordinară.