Descoperirea fabuloasă despre specia umană. Momentul când oamenii au fost la un pas de dispariție

Evoluția și istoria speciei umane reprezintă un mister fascinant, iar anul 2023 a adus la suprafață descoperiri uluitoare care pot rescrie epopeea umanității. Într-un peisaj științific în continuă evoluție, trei descoperiri majore au ieșit în evidență, oferind noi perspective asupra originii noastre, a interacțiunilor cu alte specii și a momentelor critice în evoluția umană.

Fosilă. Foto: arhiva.
Fosilă. Foto: arhiva.

Originea Homo Sapiens

O descoperire fundamentală din 2023 se referă la originea omului modern, Homo Sapiens. Cercetările efectuate asupra genomului a 44 de membri ai tribului Nama din Africa de Sud au adus la lumină concluzii remarcabile. Homo Sapiens, conform noilor studii, a apărut în Africa cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, ca rezultat al încrucișării a două comunități de hominizi cu trăsături genetice similare, scriu cei de la Adevărul.

Aceste comunități, cu timpul, s-au separat, dar au continuat să se intersecteze și să se împerecheze, creând astfel Homo Sapiens. Triburile din sudul, estul și vestul Africii au jucat un rol crucial în această evoluție, iar genomul lor oferă indicii prețioase despre diversitatea genetică și interacțiunile care au condus la apariția omului modern.

De-a lungul călătoriilor, Homo Sapiens s-a împerecheat și cu alte specii de hominizi, îmbogățind mozaicul genetic al speciei noastre. Această încrucișare a contribuit la adaptarea la diverse medii și la supraviețuirea în fața provocărilor climatice și geografice.

Perioada neagră a hominizilor, la un pas de dispariție

O altă descoperire crucială din 2023 scoate în evidență o perioadă întunecată din evoluția umană. Studiile publicate în revista "Science" indică faptul că acum aproximativ 900.000 de ani în urmă, 99% din populația de hominizi de pe Terra a dispărut. Într-o perioadă de 117.000 de ani, numărul hominizilor s-a redus drastic de la aproximativ 100.000 la doar 1.000 de indivizi.

Această "perioadă neagră" a fost caracterizată de schimbări climatice extreme, inclusiv glaciațiuni și secetă masivă. Hominizii, dependenți de vânătoare și culegere, au avut dificultăți în adaptarea la aceste condiții, ceea ce a dus la o scădere dramatică a populației. În Spania, fosilele de Homo Antecessor și urmele de canibalism dezvăluie lupta lor pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, cei 1.280 de indivizi rămași au supraviețuit și au oferit o selecție genetică puternică, adaptată perfect la noile condiții. Această populație mică a înflorit ulterior, depășind momentul critic și continuând evoluția speciei umane.

Când au ajuns Homo Sapiens în Europa

Ultima descoperire semnificativă din 2023 aduce lumină asupra momentului când Homo Sapiens a ajuns în Europa. Un studiu publicat în revista "PLOS One" arată că omul modern a pășit pe continent cu aproximativ 10.000 de ani mai devreme decât se credea anterior. Prima migrație a Homo Sapiens în Europa a avut loc cu aproximativ 54.000 de ani în urmă, schimbând istoria cunoscută.

Al doilea și al treilea val de Homo Sapiens au sosit în Europa cu aproximativ 45.000 și, respectiv, 42.000 de ani în urmă. Aceste valuri au adus Homo Sapiens în Franța, Bulgaria, Italia, Spania și, posibil, părți din Grecia.

Studiile recente schimbă perspectiva asupra migrării Homo Sapiens în Europa și oferă indicii despre interacțiunile lor timpurii cu populațiile de Neanderthal și alte grupuri umane. Aceste descoperiri din 2023 reconfigurează puzzle-ul istoriei umane, aducând lumina în zone încă întunecate ale trecutului nostru colectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net