Destinul tragic pe care l-a avut doamna Țării Românești, Milița Despina. A fost soția lui Neagoe Basarab și 3 copii i-au murit de tineri
Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, este o figură istorică, însă puțini o dețin informații despre Doamna Milița Despina sau Despina Elena născută în 1487 – decedată în 30 ianuarie 1554, Sibiu, Regatul Ungariei Răsăritene.
Cei doi s-au căsătorit în anul 1505 și împreună au avut șase copii: Theodosie, Stana, Petru, Ioan, Ruxandra, Anghelina, dintre care doi fii și o fiică au decedat la o vârstă fragedă.
Povestea doamnei Despina, soția lui Neagoe Basarab
După moartea domnului Țării Românești, Despina și copiii lor au rămas împreună. Theodosie, fiul cel mare a rămas la cârma conducerii Țării Românești, fiind îndepărtat ulterior de Radu de la Afumați. Theodosie a murit la Constantinopol, iar mama sa și cele două surori s-au adăpostit în Ardeal.
Acolo au dus un trai liniștit, datorită protecției oferite de vărul ei, Regele Ungariei. Viața lor a căpătat o altă conotație după ce Ruxanda, una dintre fiicele doamnei Despina, s-a căsătorit cu Radu de la Afumați.
După o perioadă scurtă de timp, tot în decursul aceluiași an, cealaltă fiică, Stana, s-a căsătorit cu domnul Moldovei, Ștefaniță Vodă. Căsnicia lor nu durează foarte mult, întrucât el moare, iar ea se retrage în Sibiu, alături de mama sa, acolo unde se și călugărește și poartă numele de Sofronia.
Doamna Despina s-a călugărit în anul 1545, după ce venit în București și nu s-a mai regăsit în acel loc. S-a călugărit sub numele de Platonida și s-a reîntors în Sibiu. E a fost cunoscută drept un protector al artelor.
Construcțiile pe care cei doi soți le-au făcut împreună
Aceasta a oferit sprijin material construcției Mănăstirii Krusedol. Tot împreună cu soțul său a ctitorit Mănăstirea Curtea de Argeș și a participat la târnosirea ei, pe data de 15 august 1517.
Ulterior, trei ani mai târziu, cei doi au început construcția Schitului Ostrov din Călimănești, pe care au finalizat-o în anul 1522. Doamna Despina s-a stins din viață pe data de 30 ianuarie 1554, la Sibiu, răpusă de ciumă.