Dieta surprinzătoare a războinicilor din antichitate. Cu se se hrăneau spartanii, gladiatorii, celții și dacii

Ultima actualizare:

Când evocăm imaginea războinicilor din antichitate, adesea îi asociem cu diete încărcate de carne și proteine animale. Filmele și serialele de epocă au consolidat acest mit, portretizându-i pe acești luptători ca pe niște atleți moderni, cu fizicul sculptat, participând la banchete opulente, unde carnea domină mesele. Cu toate acestea, cercetările recente arată o realitate diferită. Spartanii, gladiatorii, celții și dacii, renumiți pentru calitățile lor războinice, aveau diete în mare parte vegetariene sau lacto-vegetariene, consumând carne doar ocazional.

Spartanii. Foto: arhiva.
Spartanii. Foto: arhiva.

Dieta gladiatorilor

Un studiu fascinant realizat de Universitatea de Medicină din Viena pe un cimitir de gladiatori lângă Efes, în Turcia de astăzi, a scos la iveală detalii surprinzătoare despre dieta acestora. Analizele izotopice efectuate pe oasele a 67 de gladiatori au arătat că aceștia erau în mare parte vegetarieni. Dieta lor bine controlată, bazată pe orz și fasole, era cheia succesului lor în arenă. Gladiatorii consumau și suplimente de calciu din pudră de oase pisate, menționate de Pliniu cel Bătrân în "Istoria Naturală". Această alimentație le oferea atât energia necesară pentru luptă, cât și un strat de grăsime protector, esențial pentru a supraviețui rănilor de suprafață care, deși sângerau abundent, nu le puneau viața în pericol, scriu cei de la Adevărul.

Spartanii aveau o alimentație simplă, dar care s-a dovedit a fi extrem de eficientă

Spartanii, cunoscuți pentru disciplina și tăria lor pe câmpul de luptă, aveau o dietă surprinzător de simplă. Baza alimentației lor era terciul de orz, un puternic antioxidant și o sursă excelentă de carbohidrați. Alături de orz, spartanii consumau smochine și brânză, iar ocazional, celebra supă neagră, "melas zomos", făcută din sânge de porc. Această supă era o sursă importantă de proteine, fier și calorii, esențiale pentru războinici.

Celții și dieta lor vegetală

Celții, cunoscuți pentru furia lor în luptă, aveau o dietă similară cu cea a spartanilor și gladiatorilor. Cercetările arheologilor de la Basel au arătat că dieta lor se baza în principal pe orz, grâu, mei și fasole. Consumul de carne era rar, fiind rezervat pentru ocazii speciale. Celții consumau, de asemenea, ouă și lactate în cantități mici.

Dacii, îndrăgostiți de brânză și usturoi

Dacii, renumiți pentru calitățile lor războinice, aveau o dietă bogată în lactate. Lucius Junius Moderatus Columella, un agrimensor și matematician roman din secolul I d.Hr., îi numea pe daci "băutorii de lapte". Pe lângă lapte, dacii consumau diverse brânzeturi și usturoi, care era condimentul lor preferat. Baza alimentației lor zilnice era un terci din orz sau mei, în care adăugau spanac, lobodă, ciuperci și, ocazional, ouă.

Cercetările recente dezvăluie că cei mai de temut războinici ai antichității aveau o alimentație predominant vegetariană sau lacto-vegetariană. Dietele lor, bogate în cereale, leguminoase și produse lactate, le ofereau nutrienții necesari pentru a-și menține puterea și rezistența în luptă. Aceste descoperiri schimbă complet perspectiva asupra alimentației războinicilor antici, demonstrând că o dietă bine echilibrată și controlată era cheia succesului lor pe câmpul de luptă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
pilot pixabay jpg
Louis Vuitton jpg
coriandru bun jpg
Plajă din Mamaia foto OPMCTA jpg
image png
oarasul interzis china pixabay jpg
image png
mașină  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net