Doliu pentru cultura română! Academicianul Eugen Simion a încetat din viață la 89 de ani

Ultima actualizare:

Zi tristă pentru lumea culturală din România! Marele academician Eugen Simion a încetat din viață la vârsta de de 89 de ani, din cauza unor probleme de sănătate. Acesta era internat de mai multă vreme la Spitalul Elias, din Capitală. 

Doliu pentru cultura română! Academicianul Eugen Simion a încetat din viață la 89 de ani
Doliu pentru cultura română! Academicianul Eugen Simion a încetat din viață la 89 de ani

Criticul literar Eugen Simion era imobilizat la pat, iar ultimele clipe de viață le-a petrecut pe patul de spital, a informat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, notează DIGI24.ro

Un reputat intelectual, Eugen Simion s-a născut 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, din județul Prahova. 

Critic, istoric literar şi eseist, academicianul Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, judeţul Prahova. În adolescență a frecventat cursurile liceului «Petru și Pavel» din Ploiești, unde a fost coleg de clasă cu poetul Nichita Stănescu. 

Studenția (1952-1957) a petrecut-o în Capitală, unde a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea unor profesori precum Tudor Vianu, Alexandru Graur și alții. 

Eugen Simion a făcut parte din echipa de cercetare a colectivului "Eminescu" condusă de D. Panaitescu-Perpessicius (1957-1964), apoi a devenit jurnalist pentru Gazeta Literară, 1962-1968. Și-a început cariera universitară în 1964, ca asistent la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti, iar în 1990 ajuns profesor în cadrul instituției. 

Eugen Simion a fost profesor la prestigioasa Universitate Sorbona din Paris

Între 1970-1973, Eugen Simion a plecat în Franța, ca profesor în cadrul prestigioasei Universități Sorbona, unde a ținut o serie de cursuri despre cultura românească. Academicianul și-a relatat experiența de profesor la Sorbona în mai multe volume literare printre care amintim 'Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian" (1977) şi "Întoarcerea autorului" (1981), ediție tradusă în SUA și în Franța. 

Eugen Simion a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la 9 martie 1991, apoi, la 12 martie 1992 a devenit membru titular.

În perioada 1 februarie 1994 - 16 ianuarie 1998, Eugen Simion a fost  vicepreşedintele Academiei Române, iar la 16 ianuarie 1998 a fost ales președintele instituției, funcție pe care a deținut-o până la 20 aprilie 2006. 

A primit Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel

Una dintre cele mai importante distincții pe care le-a primit Eugen Simion a fost Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internaţională de Filologie, în 2018. 

Eugen Ionescu a fost membru și președintele mai multor instituții de renume din țară și străinătate. A fost membru al Academiei Europene cu sediul la Londra (1992), membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari (Paris, 1992), preşedintele Comitetului Naţional Român UNESCO pentru Deceniul Mondial al Dezvoltării Culturale (1992), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1999), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice a Franţei (2004), membru al Academiei de Ştiinte şi Litere din Danemarca (2003), membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa - corespondent străin (2004), membru al Academiei din Atena (2009); membru al Academiei Regale a Doctorilor (Spania), etc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net