Experiment inedit pe caniculă! De ce a prăjit ouă la soare un lector universitar
Deja nici nu mai avem nevoie să verificăm temperatura precisă din termometre, putem simți pe propria noastră piele că vremea din jur este una fierbinte. Iar „fierbinte” poate fi puțin spus, deoarece canicula severă a pus stăpânire pe mai multe părți de pe glob, iar România nu face excepție. Potrivit unui experiment banal, temperaturile resimțite la nivelul solului sunt chiar mai mari decât cele măsurate oficial! Îndeajuns de mari pentru ca ouălele să se prăjească la soare, fără a se folosi foc!
Cu siguranță că deja nici nu mai trebuie să verificați prognoza meteo pentru a vedea temperaturile exacte, deoarece putem simți pe propria piele care este „ideea principală” a vremii din această perioadă: este cald! De fapt, „cald” este foarte puțin spus, deoarece vremea din jur este fierbinte de-a dreptul! Canicula severă a pus stăpânire pe zone însemnate de pe glob, iar țara noastră nu face excepție! Iar potrivit unui experiment simplu, temperatura resimțită la nivelul solului este chiar mai mare decât cea înregistrată oficial!
Conform informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, Mihai Enescu, lector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a făcut un experiment simplu care arată o realitate sumbră. Mai precis, acesta a reușit să prăjească, într-o tigaie banală, mai multe ouă, fără a folosi un foc! Temperatura nisipului încins pe care a fost așezată tigaia a fost îndeajuns de mare pentru ca ouăle să se gătească de la sine. Acest experiment a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în privința deșertificării din Oltenia.
Ouăle s-au prăjit doar datorită temperaturii de la sol
„Îi invit pe cei care încă contestă importanța pădurilor de salcâm din nisipurile Olteniei la 2 ouă!”, a scris Mihai Enescu pe pagina sa personală de Facebook. Utilizând un simplu termometru, el a arătat cum temperatura din tigaie a crescut până la o valoare amețitoare, de 78 de grade!
El dorește să atragă atenția asupra situației din zonă, unde deja există peste 100.000 de hectare de nisip. Mihai Enescu spune că o posibilă soluție ar fi plantarea salcămilor, care se practică în Oltenia de 150 de ani.