Fântâna lui Ștefan cel Mare, povestea neștiută după lupta de la Podul Înalt

Ținutul Neamțului este martorul unor pagini semnificative din istoria românească, iar prezența voievodului Ștefan cel Mare este dovedită nu doar prin atestările documentare, ci și prin legende care străbat secolele. Printre acestea, o poveste cu iz istoric și mistic se leagă de "Fântâna lui Ștefan" din satul Pietrosu, comuna Oniceni, o mărturie care supraviețuiește și în prezent, transmisă din generație în generație.

Ștefan cel Mare. Foto: arhiva.
Ștefan cel Mare. Foto: arhiva.

Ce spune legenda?

Legenda spune că după ce Ștefan cel Mare a obținut o victorie hotărâtoare la Podu' Înalt împotriva turcilor, între dealurile din Oniceni, a construit un fort de apărare pentru a-și odihni oștile. Aici, voievodul a tăiat pădurile și, conștient de necesitatea apei pentru oșteni și cai, a amenajat o fântână mare. Astfel, începe povestea "Fântânii lui Ștefan", care a supraviețuit timpului și folosită și în prezent, scrie Adevărul.

Prima mențiune documentară a localității datează de pe vremea lui Ștefan cel Mare, în 10 ianuarie 1467, ca hotar al unui sat. Mai târziu, în 17 februarie 1483, tot într-un act al voievodului, Oniceni este menționată, iar denumirea îi provine de la verii Giurgea Oniceanul și Ion Oniceanul, boierii cărora le-a fost dată în stăpânire jumătate din localitate.

Fântâna a fost refăcută în 1970

Istoria locală amintește că zona în care se află fântâna, neglijată în trecut, a devenit o mlaștină. Înainte de Primul Război Mondial, aceasta a fost asanată și fântâna a fost reamenajată. Cu toate acestea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fortificația a fost distrusă de trupele sovietice. Abia în 1970 a fost refăcută, cu implicarea parohiei locale și a comunității, primind și denumirea oficială de "Fântâna lui Ștefan cel Mare".

Fântâna este utilizată și astăzi și a devenit un simbol al istoriei locale. Deși nu este înscrisă pe lista monumentelor din județul Neamț, fiind declarată doar arie protejată de interes local, oamenii locului păstrează vie povestea și organizează anual un festival, intitulat sugestiv "La Fântâna lui Ștefan".

O altă fântână asociată cu Ștefan cel Mare se găsește la Cetatea Neamț, despre care se spune că a fost săpată de turci, luați ostatici în urma unei bătălii. Turiștii aruncă bani în această fântână, sperând că-și vor îndeplini dorințele. Legenda spune că Ștefan cel Mare ar fi eliberat prizonierii care au săpat fântâna, și-ar fi ținut promisiunea de a face asta dacă descopereau apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net