Floarea superbă „ce poate învia morții și ucide pe cei vii”. Este cunoscută pentru proprietățile sale, atât ca medicament, cât și ca otravă

O plimbare în natură ne poate relaxa oricând, iar dincolo de orașele din ce în ce mai poluate există adevărate comori de care ne putem bucura. Însă, natura vine și cu unele riscuri, iar o floare anume este renumită pentru proprietățile ei, atât ca medicament, dar și ca otravă! Degețelul, o floare superbă, ascunde mai multe mistere decât ne-am imagina!

Floarea mai este cunoscută și ca „mănușile vrăjitoarei” / foto: Shutterstock
Floarea mai este cunoscută și ca „mănușile vrăjitoarei” / foto: Shutterstock

Cum traficul din orașe este din ce în ce mai greu de navigat, iar aerul tot mai poluat, avem oportunitatea de a alege să ne petrecem timpul liber în natură, pentru a ne bucura de frumusețile pe care lumea noastră ni le oferă. Însă, aceste frumuseți au și unele riscuri, la care poate că nici nu ne gândim! Iar unul dintre acestea este o floare superbă, cunoscută ca degețel, degetar, sau, după numele ei științific, Digitalis. Această plantă conține digoxină, fiind cunoscută pentru proprietățile sale, atât ca medicament, cât și ca otravă!

Degețelul are petale mov, iar florile sale au o formă de clopot. De altfel, de aici vine și una dintre denumirile sale populare, „clopotele omului mort”. Vreme de secole întregi, această floare a fost folosită atât ca medicament, dar și ca otravă, datorită efectelor pe care le are asupra inimii!

Planta a fost folosită drept otravă

Are efecte majore asupra inimii / foto: Shutterstock
Are efecte majore asupra inimii / foto: Shutterstock

Se pare că efectele plantei se datorează unor compuși puternici pe care îi conține, cunoscuți drept glicozide cardiace, care pot acționa asupra mușchiului cardiac. Printre acești compuși se numără și digoxina, care poate inhiba pompa de potasiu-sodiu din inima noastră. Mai precis, acest lucru înseamnă că inima noastră va începe să bată mult mai repede și puternic.

De altfel, un vechi proverb englezesc despre această floare spune că ea „poate învia morții și îi poate ucide pe cei vii”!

Din păcate, această perturbare a ritmului cardiac poate duce, destul de rapid, la stop cardiac, cât și la deces. Cu toate acestea, deși ni se poate părea bizar, se pare că digoxina este prescrisă de către medici pentru insuficiență cardiacă, atunci când alte medicamente nu funcționează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net