Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi sare în apărarea doctorului Tesloianu: „Nu există niciun impediment științific care să interzică reutilizarea stimulatoarelor cardiace”
Reacție controversată! Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor, a scris pe blogul său despre cazul medicului Tesloianu, cel care a reutilizat stimulatoare cardiace extrase de la morți.
Astărăstoae este de părere că, din punct de vedere științific, nu este nimic greșit în aceste proceduri. În plus, acesta suține că refolosirea stimulatoarelor nu produce infecții care să ducă la decesul persoanelor cărora le-a fost implantate. O declarație controversată în lumea medicală, care nu este la unison cu legislația română care nu permite refolosirea acestor dispozitive.
„Reutilizarea stimulatoarelor cardiace este de mare interes într-o eră a costurilor în creștere și a resurselor de asistență medicală în scădere cu atât mai mult cu cât nu există niciun impediment etic sau științific care să interzică un astfel de procedeu. În schimb, a permite ca persoane să îndure durerea și suferința bolilor cardiovasculare, care ar putea fi ameliorate cu PM recondiționate din rațiuni formale, birocratice, încalcă principiul etic al binefacerii. Ca atare, în loc să ne indignăm că un medic a utilizat un astfel de procedeu ar trebui depuse toate eforturile pentru a depăși barierele de reglementare, pentru a asigura implantarea acestuia. Un astfel de program trebuie să fie însoțit de detalii procedurale referitoare la lanțul meticulos de custodie, tehnica standardizată de sterilizare, consimțământul informat, educarea pacientului și urmărirea adecvată”, a spus Vasile Astărăstoae, pe blogul său personal.
Cum a reușit Tesloianu să facă să funcționeze această metodă
Se pare că această metodă a fost bine pusă la punct de către medicul Tesloianu. Conform anchetatorilor, cardiologul Eduard Belu îi livra doctorului Dan Tesloianu stimulatoare cardiace și defibirilatoare. Aceștia erau ajutați de un asistent de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Asistentul mergea la Braşov şi ducea cu sacoşa stimulatoare cardiace și defibirilatoare.
Apoi, Dan Tesloianu apela la fostul șef de secție Antoniu Petriş. Anchetatorii cred că Petriş, în timp ce era şef al secției de Cardiologie, și-ar fi dat acordul pentru sterilizarea dispozitivelor medicale prelevate de la morți, pe care apoi Tesloianu le refolosea fără să-și anunțe și să obțină acordul pacienţilor. Aceste lucruri se întâmplau cu toate că Petriş cunoștea faptul că dispozitivele sunt de unică folosință și nu pot fi refolosite. Acest lucru nefiind în regulă a se întâmpla nici măcar după sterilizare.
Ce spune legislația română în această situația
Președintele Comisiei de Cardiologie, Theodora Benedek a declarat că la noi în țară, legea nu permite restilizarea materialelor sanitare, indiferent de tipul acestora: "În România, legislaţia interzice resterilizarea oricărui tip de materiale sanitare. Vorbim de dispozitive intra cardiace foarte scumpe, al căror cost depăşeşte mii de euro. Nu este o soluţie ca fiecare să încerce să-şi rezolve problema la nivel local. Niciodată nu se umblă în dispozitiv.”
Câți bani au obținut cei implicați în această rețea
Cei trei implicați în această rețea câștigau bani frumoși în urma acestor implantări. Procurorii au făcut percheziţii și au găsit sume mari de bani. Mai exact, este vorba despre aproape 150.000 de lei, 100.000 de euro, peste două mii de dolari şi alte sute de franci, lire sau forinţi, au scris cei de la obervatornews.ro.
Anchetatorii au pus sechestru pe averea medicului Tesloianu
Anchetatorii au pus sechestru pe o mare parte din averea medicului Tesloianu. Mai exact, pe un apartament din Iași, trei case, 36 de tablouri realizate de pictori celebri. În plus, au fost puse sub sechestru și sume importante de bani.