Gardienii timpului. Păstrătorii cetăților dacice din inima Munților Șureanu

Peisajul muntos al Hunedoarei păstrează amintirea strămoșilor noștri cei mai vechi - cetățile dacice. Aceste mărturii de piatră ale unei epoci trecute au fost păstrate și îngrijite cu devotament de localnicii din satele înalte, care au legat viața lor de aceste urme ale istoriei. În timp ce cetățile dacice din Hunedoara au fost cercetate și restaurate de oameni de știință, amintirea acestor locuri a fost menținută și întreținută de locuitorii din munte, care au avut grijă de ele timp de generații.

Lucreția Râmbetea. Foto: Daniel Guță.
Lucreția Râmbetea. Foto: Daniel Guță.

Febra aurului dacic și grija localnicilor

În secolele XIX și XX, febra aurului dacic a stârnit imaginația și interesul oamenilor din regiunea Hunedoarei. Oamenii obișnuiți, atrași de legendele despre comorile dacice, au căutat cu înverșunare aceste bogății ascunse, bătând munții și adesea punând în pericol cetățile dacice. Cu toate acestea, accesul dificil și lipsa cunoașterii ținutului de către străini au ajutat la protejarea acestor monumente de către vânătorii de comori, scriu cei de la Adevărul.

Păstrătorii cetăților dacice: localnicii devotați

Timp de peste un secol și până în prezent, localnicii din satele din Munții Șureanu au fost străjeri ai cetăților dacice din Hunedoara. Unii dintre acești oameni și-au dedicat viața întreținerii și protejării acestor vestigii, fiind alături de arheologi în descoperirea și conservarea lor.

Un exemplu notabil este Matei, un localnic din satul Costești, care locuia la poalele cetății dacice Costești. El a deschis calea arheologilor spre cetatea dacică și le-a fost ghid și gazdă în explorările lor.

În timp, mai mulți localnici au devenit faimoși pentru devotamentul lor față de cetățile dacice. Unul dintre aceștia a fost Vasile Rujoi, care locuia în cabana forestieră din Sarmizegetusa Regia și îi întâmpina pe turiști și arheologi cu ospitalitate.

Un alt personaj pitoresc a fost Vasile Floran, cunoscut sub numele de "dacul", care a păzit și întreținut cetatea dacică Sarmizegetusa Regia timp de ani buni. El a avut un rol esențial în descoperirea unor artefacte prețioase și a condus turiștii în explorarea cetății.

Lucreția Râmbetea: o păstrătoare a istoriei

În perioada recentă, Lucreția Râmbetea a fost o prezență constantă la Sarmizegetusa Regia, îngrijind și protejând cetatea în fiecare zi. Ea a străbătut zilnic distanța de la casa sa la cetate, muncind pentru a păstra vie memoria strămoșilor noștri. Devotamentul ei față de istorie și patrimoniul cultural al zonei a fost exemplar, inspirând și generând recunoaștere pentru munca sa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net